2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Székesfehérvár

Hamarosan drótszamáron gurulhatunk Esztergomtól Ercsiig

A kerékpárút új szakasza készülhet el Fejérben: Esztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig juthatnak el a biciklisták. A napokban többtucatnyi résztvevő közös tekerésével adták át hivatalosan az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló kerékpárutat.

Október végén átadták a forgalomnak az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló új kerékpárutat. A leágazásokkal együtt mintegy 40 kilométer hosszú szakasz közel bruttó kétmilliárd forintból épült meg, a Pannónia Szíve program keretében – közölte a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács. A Fejér megye északi részén található 22 település összefogásával létrejött Pannónia Szíve turisztikai régió első nagyberuházása az „Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések” elnevezésű projekt. A
több mint 3,7 milliárd forintos összköltségvetésű, európai uniós és hazai állami forrásokból finanszírozott építkezések két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és a falutól Bicskén és
Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárút. A szakaszt Révész Máriusz kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán, a térség miniszterelnöki biztosa, Molnár Krisztián, a beruházást
irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és az érintett négy település polgármestere közösen adta át.


Esztergomból indulva
Etyeken keresztül Ercsiig juthatnak el a biciklisták.

 

Az útvonal teljes hossza mintegy 40 kilométer, beleértve a bicskeicsillagdához, Nagyegyházára és Vasztélypusztára vezető elágazásokat. Akerékpárút Bicske és Csabdi között keresztezi az M1-es autópályanyomvonalát. Ezt egy különleges, hazánkban több évtizede nemalkalmazott, sajtolásos eljárással készült alagúttal oldotta meg akivitelező. Előkészítés alatt áll az úgynevezett Duna–Duna útvonal, amelyEsztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig tart majd, magábanfoglalva a most átadott szakaszt. Megépítése után a folyóparton haladóEuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül elérhető lesz aPannónia Szíve térség. Másrészről szerepel a tervekben aBudapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartóbicikliút is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.