2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Székesfehérvár

Hamarosan drótszamáron gurulhatunk Esztergomtól Ercsiig

A kerékpárút új szakasza készülhet el Fejérben: Esztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig juthatnak el a biciklisták. A napokban többtucatnyi résztvevő közös tekerésével adták át hivatalosan az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló kerékpárutat.

Október végén átadták a forgalomnak az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló új kerékpárutat. A leágazásokkal együtt mintegy 40 kilométer hosszú szakasz közel bruttó kétmilliárd forintból épült meg, a Pannónia Szíve program keretében – közölte a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács. A Fejér megye északi részén található 22 település összefogásával létrejött Pannónia Szíve turisztikai régió első nagyberuházása az „Etyeki Gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések” elnevezésű projekt. A
több mint 3,7 milliárd forintos összköltségvetésű, európai uniós és hazai állami forrásokból finanszírozott építkezések két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és a falutól Bicskén és
Csabdin át Tarjánba vezető kerékpárút. A szakaszt Révész Máriusz kerékpáros fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Tessely Zoltán, a térség miniszterelnöki biztosa, Molnár Krisztián, a beruházást
irányító Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és az érintett négy település polgármestere közösen adta át.


Esztergomból indulva
Etyeken keresztül Ercsiig juthatnak el a biciklisták.

 

Az útvonal teljes hossza mintegy 40 kilométer, beleértve a bicskeicsillagdához, Nagyegyházára és Vasztélypusztára vezető elágazásokat. Akerékpárút Bicske és Csabdi között keresztezi az M1-es autópályanyomvonalát. Ezt egy különleges, hazánkban több évtizede nemalkalmazott, sajtolásos eljárással készült alagúttal oldotta meg akivitelező. Előkészítés alatt áll az úgynevezett Duna–Duna útvonal, amelyEsztergomból indulva Etyeken keresztül Ercsiig tart majd, magábanfoglalva a most átadott szakaszt. Megépítése után a folyóparton haladóEuroVelo 6 nemzetközi kerékpárútról közvetlenül elérhető lesz aPannónia Szíve térség. Másrészről szerepel a tervekben aBudapestről Etyekre, majd onnan tovább a Velencei-tóhoz tartóbicikliút is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.