2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Székesfehérvár

Hatalmas érdeklődés a kincsek iránt

Az október október 29-ei megnyitó óta már valamivel több mint négyezren látták a Seuso-kiállítást Székesfehérváron.

A különleges tárlat november 19-ig mindennap 8 és 22 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében.


Érdeklődők a teljes Seuso-kincset bemutató magyarországi vándorkiállítás első vidéki állomásán, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a megnyitó napján Fotó: MTI MTI Fotó: Máthé Zoltán

Országos körútja során elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik be a Seuso-kincs teljes ismert leletegyüttese. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse, a kor művészetének csúcsdarabjai november 19-ig láthatók Székesfehérváron. A kiállításhoz ingyenes tárlatvezetések is kapcsolódnak, amelyek közül többnek a lészámkerete előzetesen betelt. A sorban állás elkerülése érdekében egyéni látogatóknak is, de 20 fő feletti csoportoknak, illetve az ingyenes tárlatvezetést választóknak mindenképpen érdemes előzetesen időpontot foglalniuk.
A Seuso-kincs az egykori Pannónia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete. A Szent István Király Múzeum dísztermében együtt látható mind a tizennégy, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből álló ókori római eredetű kincslelet, amelyet a kormány több évtizednyi tárgyalássorozat után két részletben, 2014-ben és 2017-ben szerzett vissza. 2014-ben mintegy 35 ezer ember látta a Seuso-kincs első hat hazaérkezett darabját Székesfehérváron.

A római császárkor késői szakaszából származó lelet nevét a Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjébe tartozott.
A Seuso-kincset az 1970-es években Kőszárhegy környékén találták meg. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság elől is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta meg, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték erre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A kincseknek ezután nyomuk veszett, majd a műkincspiacon bukkantak fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium 1990-ben egy New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron – hangzott el a bemutatón.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.