2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Hatmilliárd forinttal támogatják a sportfejlesztést Újpesten

Hatmilliárd forintos kormányzati támogatással újulhatnak meg 2020-ig Újpest, illetve az UTE sportlétesítményei.

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozta, célzottan Újpestre ilyen mértékű állami támogatás még nem érkezett. Hozzátette, a döntésben óriási szerepet játszott az, hogy az önkormányzat is “odatette” magát, hiszen Újpesten – amely sorozatban ötször nyerte el a legsportosabb város címet – folyamatosan épülnek újabb és újabb tornatermek, multifunkcionális sportpályák.


Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere, a Fidesz újpesti választókerületének elnöke, egyben a jégkorong-szakosztály elnöke kiemelte, ezek a források soha nem látott fejlesztéseket jelentenek az UTE számára. Hangsúlyozta, ez a döntés nemcsak a versenysportról szól, hanem legfőképpen azokról, akik az egészséges életmódot választják, s rendszeresen végzik a testmozgás különböző fajtáit.

A magyar közlönyben november 8-án megjelent kormányhatározat rögzíti azokat a programelemeket, valamint a hozzájuk rendelt kormányzati forrásokat, amelyek a 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó újpesti város- és sportlétesítmény-fejlesztési program megvalósításához szükségesek.


A fejlesztéseket és felújításokat, valamint a jövőbeli terveket Őze István, az UTE klubigazgatója mutatta be részletesen. A Megyeri úti területen teljesen megújul a központi irodaház, amelynek többek között vízvezeték-rendszere, illetve a kazánháza is elavult. Az épületet, ahogyan Őze István fogalmazott, teljesen “kicsontozzák” majd. Szintén felújítják a boksz- és birkózó csarnokot, erre leginkább azért van szükség, mert ezeket a sportágakat 30-40 évvel ezelőtt szinte kizárólag férfiak űzték, mára azonban ez jelentősen megváltozott, így mindkét nem számára meg kell teremteni a megfelelő feltételeket.

A Megyeri úti jégcsarnok új tetőszigetelést kap, aminek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek majd a fűtési költségek.

Ezen a területen található a jelenlegi kazánház is, amely Őze szerint “csúnya, és nem is illik” a környezetbe, ráadásul elavult, ezért lebontásra kerül, s kiszolgáló műhely épül a helyén.

A Szilágyi út-Tábor utca területen jég- és curlingcsarnok épül – ez az egyik legnagyobb fejlesztés. Ennek a létesítménynek a kiviteli tervei februárra készülnek el, majd március elején indul a közbeszerzési eljárás, amelyet követően elkezdődhet az építkezés. Ugyanezen a területen meghosszabbítják az atlétikai pálya futófolyosóját, itt decemberre várják a terveket, s jövőre, amint beköszönt a jó idő, indulhat a munka.

A további tervezési programokról Őze István elmondta, a jövőben kibővítenék a Megyeri úti területet, ahová egy versenyuszodát is szeretnének építeni, valamint egy Nemzeti Karate Akadémia létrehozása is szerepel az elképzelésekben. Tervezik a Duna-part újpesti szakaszának megnyitását is a nagyközönség előtt, valamint egy új kajak-kenu telep létrehozását, mivel a Tímár utcai létesítmény egyszerűen megtelt. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, a kajak-kenu szakosztálynak Ráckevén is szeretnének felépíteni egy telepet, mivel Budapesten nem lehet “időre menni” az edzéseken, Ráckeve viszont a nyugodtabb víz miatt erre tökéletesen alkalmas.

A legtávolabbi beruházásnak a Mexikói úti lőtér fejlesztését nevezte meg Őze István, ennek a terveit jövő szeptemberre kell a kormány elé vinni.

Kapcsolódó Cikkek