2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Hódmezővásárhely

Hetven év után szólalt meg a „néma levente”

Id. Szabó Lajos I. világháborús fogoly naplóját, valamint Ifj. dr. Szabó Lajos II. világháborús emlékiratait tartalmazó kötetét mutatták be a közelmúltban a Németh László Városi Könyvtárban.

Id. Szabó Lajos 1914. július 30-tól 1917 tavaszáig jegyzett naplójának anyaga az I. világháborús harci eseményekről is beszámol. A frontra szállítás után egy hónappal id. Szabó Lajos fogolytáborba került, Szibériába vitték.


A 95 éves Ifj. dr. Szabó Lajos, a néma levente

20 évvel később fiát, ifj. dr. Szabó Lajost is elvitték a háborúba. Ifj. dr. Szabó Lajos egy spirálfüzetben vezette második világháborús élményeit, tapasztalatait, amikor azonban lehetőséget kapott a szabadulásra, barátaival a láger egyik sarkában elégette a naplót, mert nem akarta kockáztatni hazatérését. 70 év után állt neki, hogy újra leírja az egykori napló tartalmát. A 90-es években ifj. dr. Szabó Lajost néma leventének hívták, mert nem akarta a nyilvánosság elé tárni a munkatáborban töltött éveinek tapasztalatát, ugyanis a szovjet fogság alatt ő pozitív dolgokat is megtapasztalt. Leventeként vett részt a II. világháborúban, az ő feladata az volt, hogy segítse a hadsereg mozgását.

A kötet szerkesztője, Szabó Tamás

A két ős történetét az unoka, illetve fiú Szabó Tamás szerkesztette egy kötetbe. A kiadás első gondolatára édesapja, ifj. dr. Szabó Lajos így reagált: „Nem fiam, ezt nektek írtam”.

A „Nektek írtam, Fiaim…” című könyv bemutatója a Hódmezővásárhelyi Levéltár és a Németh László Városi Könyvtár közös szervezésében valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.