2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Életmód

Hogyan érvényesítsük érdekeinket a munkahelyen?

Nem könnyű az érdekérvényesítés a munkahelyen úgy, hogy a nőre ne süssék rá a hisztis, a férfira pedig az erőszakos jelzőt, ha méltánytalan helyzetben egy kicsit megemeli a hangját, vagy szenvedélyesebben védi az érdekeit, mint ahogy azt a vezetőség vagy a kollégák megszokták tőle.

Az asszertív kommunikációt, vagyis a hatékony konfliktuskezelést nem tanítják meg a munkaerőpiacra belépőknek, pedig ez fontos ahhoz, hogy elégedett munkavállalók legyünk.


Az egészséges munkahelyi önérvényesítés nagy gátja az a hozzáállás, hogy a főnök megmondja, mit és hogyan kell tenni, a beosztott pedig örüljön, hogy dolgozhat. A feladatkiosztásnál ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy utasításokat kapunk és engedelmeskedünk. Ha valaki ezt a hierarchiát megbolygatja – magasabb fizetést szeretne vagy  nemet mond a túlórára –, a legrosszabb esetben azt is kockáztatja, hogy elveszíti az állását. A szótlan tűrés folyamatos dühvel jár, ez pedig a munka rovására megy.

Az asszertív viselkedést képviselő emberek a passzív típustól eltérően nyíltan kommunikálnak, de nem sértő módon, mint például az agresszív típus, hanem higgadtan, konkrétan. Az asszertív kommunikáció a saját érzések közvetítésére épül, és nem a másik hibájáról szól. Fogalmazzuk meg a problémát konkrétan, tényszerűen. Fontos, hogy ne az érzelmek vezéreljenek. Második lépésként jöhet annak kifejtése, milyen érzést kelt bennünk az adott helyzet. Ezután megfogalmazhatjuk, mit szeretnénk elérni, mi a javaslatunk. Mindeközben pedig figyeljünk a másik fél mondandójára, testbeszédére, igényeire, javaslataira. A megfelelő technika mellett fontos, hogy elegendő önbizalmunk legyen, hiszen ez kell ahhoz, hogy őszintén tudjunk az érzéseinkről beszélni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.

 • Így tervezheti meg a főzést

  Így tervezheti meg a főzést

  A korábbi évtizedekben, de még 100 évvel ezelőtt is, az asszonyok az idejük nagy részében otthon tartózkodtak, végezték a ház körüli teendőket. Gyereket neveltek, szabtak-varrtak, mostak, főztek, takarítottak.

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?

 • Gyász és vigalom

  Gyász és vigalom

  Száz éve egy becstelen, aljas, velejéig igazságtalan békediktátumot írt alá két totálisan lényegtelen, jellegtelen “politikus”, Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd.