EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Életmód

Hogyan érvényesítsük érdekeinket a munkahelyen?

Nem könnyű az érdekérvényesítés a munkahelyen úgy, hogy a nőre ne süssék rá a hisztis, a férfira pedig az erőszakos jelzőt, ha méltánytalan helyzetben egy kicsit megemeli a hangját, vagy szenvedélyesebben védi az érdekeit, mint ahogy azt a vezetőség vagy a kollégák megszokták tőle.

Az asszertív kommunikációt, vagyis a hatékony konfliktuskezelést nem tanítják meg a munkaerőpiacra belépőknek, pedig ez fontos ahhoz, hogy elégedett munkavállalók legyünk.


Az egészséges munkahelyi önérvényesítés nagy gátja az a hozzáállás, hogy a főnök megmondja, mit és hogyan kell tenni, a beosztott pedig örüljön, hogy dolgozhat. A feladatkiosztásnál ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy utasításokat kapunk és engedelmeskedünk. Ha valaki ezt a hierarchiát megbolygatja – magasabb fizetést szeretne vagy  nemet mond a túlórára –, a legrosszabb esetben azt is kockáztatja, hogy elveszíti az állását. A szótlan tűrés folyamatos dühvel jár, ez pedig a munka rovására megy.

Az asszertív viselkedést képviselő emberek a passzív típustól eltérően nyíltan kommunikálnak, de nem sértő módon, mint például az agresszív típus, hanem higgadtan, konkrétan. Az asszertív kommunikáció a saját érzések közvetítésére épül, és nem a másik hibájáról szól. Fogalmazzuk meg a problémát konkrétan, tényszerűen. Fontos, hogy ne az érzelmek vezéreljenek. Második lépésként jöhet annak kifejtése, milyen érzést kelt bennünk az adott helyzet. Ezután megfogalmazhatjuk, mit szeretnénk elérni, mi a javaslatunk. Mindeközben pedig figyeljünk a másik fél mondandójára, testbeszédére, igényeire, javaslataira. A megfelelő technika mellett fontos, hogy elegendő önbizalmunk legyen, hiszen ez kell ahhoz, hogy őszintén tudjunk az érzéseinkről beszélni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.