EUR: 349,26 Ft
CHF: 329,43 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Extra

Húszan vádolják a londoni Old Vic színházban szexuális zaklatással Kevin Spaceyt

Az Old Vic színházból húsz személy vádolta meg szexuális zaklatással Kevin Spaceyt – közölte csütörtökön a tekintélyes londoni teátrum vezetése, amely egyúttal bocsánatot kért, hogy az intézményben ilyesmi megeshetett.

A zaklatási esetek 1995 és 2013 között történtek, ám ezek közül korábban mindössze egyetlen ügyről szerzett tudomást a színház vezetése. A most bejelentést tevők mindegyike férfi volt, és egyikük sem számolt be szexuális erőszakról.


A színház azzal magyarázta, hogy mindeddig nem derült fény Spacey szexuális visszaéléseire, hogy egyfajta kultstátusz alakult ki körülötte, mialatt az intézményben dolgozott, és ez tartotta vissza az áldozatokat. A fiatal színészek nem mertek a zaklatásukról beszélni és segítséget kérni – állapította meg a belső vizsgálat.

Spacey 11 évig, 2004 és 2015 között volt a színház művészeti igazgatója. Az intézményt “mélységesen megdöbbentették” a színész ellen felhozott vádak – fogalmaztak közleményükben.


Matthew Warchus, a jelenlegi művészeti igazgató együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt. Mint mondta, a felmerült vádak sokuk számára megrázó és felkavaró újdonsággal szolgáltak. “Helytelen, igazságtalan és felelőtlen lenne azt állítani, hogy a színházban mindenki tudott Spacey viselkedéséről” – fűzte hozzá.

A színház bocsánatot kért azért, hogy olyan környezetet hozott létre, amelyben ilyesmi előfordulhatott, és ígéretet tett arra, hogy ezen változtat.

A Harvey Weinstein hollywoodi producer botránya nyomán elindult lavina október végén érte el Kevin Spaceyt, akit először Anthony Rapp vádolt meg azzal, hogy a nyolcvanas években, 14 éves korában a színész szexuálisan zaklatta őt. Azóta a sztár több további áldozata is megszólalt, köztük a Netflixnél forgatott Kártyavár című tévésorozat nyolc alkalmazottja, akik ugyancsak szexuális zaklatással vádolták Spaceyt. A Netflix válaszul bejelentette, hogy a széria hatodik évfolyamának forgatását felfüggeszti, és a Gore Vidal amerikai íróról szóló, Spaceyvel készült életrajzi filmet sem mutatja be. A világ összes pénze című Ridley Scott-filmből pedig kivágták jeleneteit és Christopher Plummerrel forgatják újra a december közepén a mozikba kerülő produkciót.

A londoni rendőrség november elején kezdett nyomozni egy állítólag 2008-ban Spacey által elkövetett szexuális bántalmazás ügyében.

A színész közben bejelentette, hogy kezelésre van szüksége, és visszavonult a nyilvánosság elől.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek