2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szombathely

Huszonegyes mezben

Csupán 16 éves és 16 napos volt, amikor bemutatkozott a labdarúgó NB I-ben, aztán idén ősszel már a Honvéd és a Loki ellen is bombagóllal bizonyított, s ezzel újabb két örökös rekordot döntött meg. A Haladás fiatal támadója, Kiss Tamás a magyar labdarúgás legújabb tehetsége.

Kiss Tamás Győrött született, majd Téten nevelkedett, 2011-ben pedig Szombathelyre, az Illés Akadémiára került. 2015-ben elnyerte az év legjobb akadémiai játékosa címet, közben az osztrák Red Bull Salzburgnál még próbajátékon is járt. A 2016–2017-es idényben többször edzett a Szombathelyi Haladás felnőtt együttesével, majd a 19. fordulóban, 2016. december 11-én a Videoton FC ellen a félidőben beállva játéklehetőséget kapott az élvonalban is.


Kiss Tamás bombagóllal köszönte meg a bizalmat Fotó: Németh Szabolcs,haladas.hu

Ezzel történelmet írt, ő lett az NB I első 2000-es években született játékosa, valamint 16 évesen és 16 naposan a legfiatalabb debütáló játékosa. Első gólját a 2017–2018-as bajnokságban szerezte, a 12. fordulóban a címvédő Budapest Honvéd ellen volt eredményes, élete hetedik bajnokiján. Ezzel ő lett a magyar élvonal első 2000-es években született gólszerzője, 16 évesen és 11 hónaposan, ez ennél fiatalabban előtte csak olyan játékosoknak sikerült, mint Orth György, Braun József, Schlosser Imre, Puskás Ferenc és Bene Ferenc.

Az U17-es válogatott tagjaként pályára lépett a 2017-es U17-es Európa-bajnokságon is.


21-es mezben Kiss Tamás Fotó: Németh Szabolcs,haladas.hu

A Haladás ifjú tehetsége a Budapest Honvéd (1-2) ellen végig a pályán volt, és megszerezte első élvonalbeli találatát. Az első félidőben nem a kedvenc helyén, hanem irányító középpályásként szerepelt. Aztán szünet után feljavult a teljesítménye, és a gól sem maradhatott el. Történt ugyanis, hogy az 57. percben Kiss Tamás kapott labdát középen, majd egy csel után 15 méterről óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (1-1). Aztán Debrecenben már a 3. percben feljegyezhettük Kiss Tamás nevét. Fiatal társa, Medgyes cselezgetett a bal oldalon, majd visszagurított Tamáshoz, aki egyből, 20 méterről a rövid, jobb felső sarokba bombázott (0-1), a meccs vége 1-1 lett.

Kiss Tamás célja, hogy tavasszal több meccsen is megkapja a lehetőséget, stabil kezdővé szeretne válni, ha pedig töretlen lesz a fejlődése, három-négy év múlva kipróbálná magát külföldön. Mint mondja, leginkább a spanyol bajnokságban érezné jól magát.

– Lehet, hogy furcsa, de nekem támadóként Király Gábor a legnagyobb példaképem. Szorgalmas játékos, aki ennek köszönhetően mindig elérte a célját. Álomszerű, hogy a csapattársa lehetek. A mezőnyjátékosok közül pedig Halmosi Pétert emelném ki, akinek a Haladáshoz való elkötelezettsége, hozzáállása nagyon bejön nekem. Jó lenne olyan emblematikus figurává válni, mint amilyen ő – nyilatkozta a klub honlapjának profi módon, majd hozzátette, hogy nagy segítséget kap edzőjétől, Pacsi Bálinttól is, aki már az Illés Akadémián is mestere volt.

A Haladásnál nagyon fontosak tehát a fiatal játékosok, de csapatjáték lévén az eredményesség még fontosabb. Sajnos ez még hiányzik az idei Haladás esetében, hiszen lapzártánk idején a bajnoki tabella 10. helyén szerénykedik Pacsi Bálint csapata, amely a Magyar Kupa küzdelmeiben már Tiszaújvárosban elvérzett. Sajnos hosszabbítás után a tizenegyesek jelentették a végállomást a szombathelyi zöld-fehérek számára. Folytatás november 8-tól már a Haladás Sportkomplexumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.