EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,02 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Belföld

Illegális bevándorlás: “Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”

“Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”, korántsem múlt még el az a veszély, amelyet a dublini menekültügyi szabályozás reformtervezete és a menedékkérők Európai Unión belüli kötelező szétosztása jelent – jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben, miután részt vett az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozásán.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint arra az álláspontra helyezkedett, hogy a válság kezelésekor nagy hangsúlyt kell helyezni a migráció külső dimenziójára.


“Mi ennek örülünk, mert két éve ezt mondjuk, és végre az EU is kezd eljutni ide” – fogalmazott Takács az MTI-nek adott telefonos interjújában.

Hozzátette ugyanakkor, “nagyon messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”, az Európai Parlament ugyanis a múlt héten például nagy többséggel kimondta, hogy az unió “jövőbeli menekültügyi rendszerének tartalmaznia kell a kötelező betelepítést”, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart és határozottan ellenezni fog.


Az államtitkár szerint az is komoly probléma, hogy a keddi tanácsülésen “több tagállam részéről is felmerült, hogy a kötelező betelepítéssel kapcsolatos döntést minősített többséggel is meg lehet hozni”, márpedig ez “teljesen ellentétes az uniós állam- és kormányfők azon, többször is lefektetett döntésével, miszerint kizárólag olyan menekültügyi rendszer kerülhet kialakításra, amely minden tagállam számára elfogadható”.

Takács Szabolcs végül azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bizottság “a legális migrációs csatornák ösztönzésével és harmadik országok állampolgárainak munkavállalási célú betelepítésével kívánja kezelni az Európában tapasztalható demográfiai kihívásokat”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Németh Zsolt: A rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül

    Az 1956-os forradalom része annak a folyamatnak, amelynek eredménye a rendszerváltozás és az azt követő, harminc éve tartó békekorszak – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn, a Rákóczi Szövetség Műegyemeten tartott október 23-ra emlékező rendezvényén.

  • Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    Ötmillió magyar büszke a rendőrökre

    A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire; ennek ellenkezőjét a megkérdezettek 27 százaléka mondja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az Astoriánál történt október 23-i rendőri roham 12.