2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Illegális bevándorlás: “Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”

“Messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”, korántsem múlt még el az a veszély, amelyet a dublini menekültügyi szabályozás reformtervezete és a menedékkérők Európai Unión belüli kötelező szétosztása jelent – jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár hétfő este Brüsszelben, miután részt vett az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozásán.

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a jelek szerint arra az álláspontra helyezkedett, hogy a válság kezelésekor nagy hangsúlyt kell helyezni a migráció külső dimenziójára.


“Mi ennek örülünk, mert két éve ezt mondjuk, és végre az EU is kezd eljutni ide” – fogalmazott Takács az MTI-nek adott telefonos interjújában.

Hozzátette ugyanakkor, “nagyon messze vagyunk még attól, hogy megnyugodhassunk”, az Európai Parlament ugyanis a múlt héten például nagy többséggel kimondta, hogy az unió “jövőbeli menekültügyi rendszerének tartalmaznia kell a kötelező betelepítést”, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart és határozottan ellenezni fog.


Az államtitkár szerint az is komoly probléma, hogy a keddi tanácsülésen “több tagállam részéről is felmerült, hogy a kötelező betelepítéssel kapcsolatos döntést minősített többséggel is meg lehet hozni”, márpedig ez “teljesen ellentétes az uniós állam- és kormányfők azon, többször is lefektetett döntésével, miszerint kizárólag olyan menekültügyi rendszer kerülhet kialakításra, amely minden tagállam számára elfogadható”.

Takács Szabolcs végül azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bizottság “a legális migrációs csatornák ösztönzésével és harmadik országok állampolgárainak munkavállalási célú betelepítésével kívánja kezelni az Európában tapasztalható demográfiai kihívásokat”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.