EUR: 345,52 Ft
CHF: 321,24 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Irak megindította utolsó, sivatagi offenzíváját a dzsihadisták kiűzésére

Az iraki erők csütörtökön megindították utolsó offenzívájukat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére.

“A hadsereg, a szövetségi rendőrség és a Népi Mobilizációs Erők nevű milícia reggel átfogó műveleteket kezdett az al-Dzsazíra nevű sivatagos térség megtisztítása érdekében” – írta közleményében Abdul Amír Rasíd Jarallah parancsnok. A műveletek Szaladdin, Ninive és Anbár tartományt is érintik.


A Népi Mobilizációs Erők saját közleményében kifejtette, hogy a három irányból indított offenzívát az iraki légierő támogatja.

Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden azt mondta: mindaddig nem jelentheti be az Iszlám Állam teljes vereségét Irakban, amíg fel nem számolták a dzsihadisták utolsó mentsvárait a sivatagban.


A hadsereg múlt pénteken visszafoglalta az utolsó várost, az Eufrátesz partján fekvő Ravát a szélsőségesektől. A szíriai határ közelében található települést néhány óra leforgása alatt sikerült bevenni.

Szakértők szerint a dzsihadisták már csak lakatlan sivatagi területeket, patakmedreket és oázisokat tartanak a kezükben. Az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken 2014-ben kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Szíriában párhuzamos offenzíva zajlik Deir ez-Zór tartomány megtisztítása érdekében. A damaszkuszi kormányerők és a szövetséges milíciák Albu Kamalnál harcolnak a dzsihadistákkal. A szélsőségesek az olajban gazdag Deir ez-Zór egynegyedét felügyelik. Az Iszlám Állam emellett Hama és Damaszkusz tartományban, illetve az ország déli részén is birtokol még területeket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek