2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Ismerje meg a fogyatékkal élők világát!

Hamarosan itt a karácsony, amelyre egy nem mindennapi különlegességgel készül a Szerencsejáték Zrt. A társaság egy olyan országos turnét indított el, melynek állomásain mindenki megtapasztalhatja, hogyan éli meg az ünnepi előkészületeket egy vak, siket vagy mozgáskorlátozott ember.

A Szerencsejáték Zrt., összhangban korábbi fogyatékosságügyi programjaival, érzékenyítő programsorozatot tart az ország nagyvárosaiban. Az ötállomásos roadshow célja, hogy támogassa a fogyatékossággal élők integrációját, valamint fokozza az együttérzést és az elfogadást megváltozott munkaképességű társainkkal szemben. Ezenfelül az is cél, hogy a rendezvényre ellátogató emberek szociális érzékenységét és empátiáját fokozza a megváltozott munkaképességű társaikkal szemben.


A játékos aktivitásokon belül lehetőség nyílik megtapasztalni, egy fogyatékossággal élő (például látás- vagy hallássérült, mozgáskorlátozott) vagy megváltozott munkaképességű ember miként éli meg a karácsonyi előkészületeket. Az érdekes bemutatók egy kamion belső terében és azon kívül zajlanak, ám azt a Szerencsejáték Zrt. hangsúlyozza, hogy kitelepülés során semmilyen értékesítési tevékenységet nem folytat, vagyis lottót, totót vagy éppen sorsjegyet senki nem tud venni a kamionoknál.

A kamionokon lehetőség lesz arra is, hogy jelnyelven üzenjünk („Hallatlanul szép üzenet”) Weisz Fanni egykori siket szépségkirálynő segítségével, aki egy képernyőn jelenik majd meg. A kijelző előtt állva kiválaszthatjuk, hogy milyen üzenetet szeretnénk jelnyelven megtanulni, majd videóüzenet formájában elküldeni egy ismerősünk számára.


A következő lehetőség a „Lefülelő.” Ez nem más, mint egy karácsonyi kifejezés olvasása szájról (érintőképernyős feladat). A képernyőn megjelenik egy hölgy, aki elmond egy karácsonyhoz köthető szót, amit le kell olvasni a szájáról és az érintőképernyő segítségével rákattintani a felkínálkozó opciók közül a helyes válaszra. Az „Illatfelismerés” lényege, hogy ötből legalább három karácsonyi illatot kell felismerni.

Kipróbálható még a „Vakon csomagolás” is. Ennek lényege, hogy a szemet bekötve kell becsomagolni a karácsonyi ajándékokat, a dobozban már megtalálhatók lesznek a kellékek (csomagolópapír, ragasztószalag, díszszalag).

Kamionon kívül pedig egy „akadálypálya” épül, ahol lehetőség nyílik kipróbálni, milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan lehet az akadályokat elkerülni. Az akadálypálya célja, hogy áthaladjunk egy emelkedőn és hogy minél magasabbra felakasszunk egy díszt a karácsonyfára. Minden feladat elvégzésére kap a résztvevő egy mosolymatricát. A mosolyfüzetbe három mosolymatricát kell összegyűjteni a logózott fadíszért.

A kamion előtt egy nagyobb méretű karácsonyfát állít fel a Szerencsejáték Zrt., amelyre a látogatók névvel ellátott díszeket akaszthatnak fel. Cél, hogy a kitelepülés utolsó napjáig egyre díszesebb legyen a fa.

A roadshow állomásai:

A kamion minden helyszínen mindennap lehetőség szerint 12 és 20 óra között tart nyitva. Győrben már járt a kamion ezen a héten, így a hátralévő helyszíneket soroljuk fel:

December 1–3. – Budapest (Ötvenhatosok tere, Mikulásgyár)

December 19–20. – Szeged (Dóm tér)

Tervezett helyszínek:

December 8–10. – Pécs (Megyeri út 76. – Pécs Pláza)

December 15–17. – Miskolc (Széchenyi u. 111. melletti önkormányzati parkoló)

Kapcsolódó Cikkek