2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Ismert vadászpilóta irányítja a magyar légügyet

Tóth Andor, az NFM közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára az egykori, legendás vadászpilótát, Szabó Zoltán őrnagyot, közismert nevén Topit kérte fel a Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály vezetésére. Kinevezését a repülős szakma is örömmel üdvözölte.

Topi nevét tizennégy éve ismerte meg az ország, amikor az angliai Fairfordban a világ egyik legnagyobb katonai repülőnapján MiG 29-es vadászgépével olyan gyakorlatot mutatott be, amit a föld minden részéről összesereglett vadászpilóták is tátott szájjal csodáltak. De Topi volt az, akinek két évvel később műszaki hiba miatt kigyulladt a gépe a levegőben. Az őrnagy előbb lakott területen kívülre kormányozta a zuhanó repülőt, csak utána katapultált. A lángoló MiG29-es olyan erővel fúródott a földbe, hogy amikor onnan kiemelték, tizenöt méteres kráter maradt utána Topi fél évvel később az orvosok tanácsára végleg a szögre akasztotta vadászpilóta sisakját, de a polgári repüléssel nem hagyott fel.


– Még nekem is új, hogy egyik értekezletről a másikra sietek, de ez is szükséges a hatékony munkához, én pedig gyorsan alkalmazkodom. Azon leszek, hogy a legjobb tudásommal szolgáljam a repülés biztonságát, ha ehhez rendet kell tenni a földön és a levegőben, akkor rendet teszek – mondta a Lokálnak a legendás vadászpilóta, aki naponta ingázik a Kecskemét melletti kis faluban lévő otthona, és új munkahelye, a vecsési repülőtér között.

Kapcsolódó Cikkek