2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Külföld

Ismét megnyitották Bali nemzetközi repterét

Ismét megnyitották szerdán Bali nemzetközi repterét, miután két napig volt zárva volt az Agung vulkán fokozott tevékenysége miatt.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, a keletkezett hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A légtérzárlat turisták tízezreit kényszerítette maradásra a szigeten.


A légikikötő normális üzemmódban működik – közölték a hatóságok azt követően, hogy a korábbi legmagasabb szintű riasztást egy fokozattal csökkentették. A Singapore Airlines, a Qantas ausztrál légitársaság és fapados leányvállalata a Jetstar közölte, hogy ismét küldenek járatokat Balira. A repter szóvivője emlékeztetett arra, hogy mintegy 430 belföldi és külföldi légi járatot töröltek még szerdán is.

A több mint 3 ezer méter magas vulkán már szeptember közepén küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A vulkáni tevékenység azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakhelyükre. A múlt hét végén azonban ismét vészjósló jelek érkeztek a tűzhányóból. Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.

  • Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna, interneten árusított illegális gyógyszerészeti terméket – hamis rákgyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és engedély nélküli fecskendőket – foglalt le 116 országban tartott összehangolt razziák során az Interpol – közölte a nemzetközi rendőrségi szervezet kedden.