2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Tatabánya

Istennek megvan az útiterve

Jubileumhoz érkezett a Déva Gála: tizenötödik alkalommal rendezték meg a Böjte Csaba árváinak segítséget nyújtó programot. A fellépők közül ezúttal sem hiányozhatott Vásáry Tamás és Rákász Gergely, de idén először itt volt Horgas Eszter fuvolaművész is. A helyi művészek közül színpadra lépett Femeniv Mihály és Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara is.

A jegyek idén is napok alatt elkeltek, így szokás szerint ezúttal is telt ház fogadta a produkciókat a Jászai Mari Színházban.


Remélhetőleg a program által a dévai és a tatabányai gyermekek között is egy élő kapcsolat alakul ki – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester

– Hatalmas öröm számunkra, hogy töretlenül népszerű a program – fogalmazott a főszervező, Emmer Róbert. – Szerencsére nemcsak a közönség, hanem a művészek részéről is igaz mindez. A visszatérő vendégek már az év elején betervezik a Déva Gála időpontját, hogy itt lehessenek. Bár tudjuk, az itt összegyűjtött összeg csak csepp a tengerben, mégis fontosnak tartjuk, és jó érzés, hogy mások szerint is rang itt fellépni.

Nagyon elfoglalt vagyok, de arra mindig szakítok időt, hogy eljöjjek Tatabányára – mondta Vásáry Tamás

Vásáry Tamás a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és a Déva Gála már elválaszthatatlanok.


– Talán hetedik-nyolcadik alkalommal vagyok itt, az év egyik biztos pontja nálam ez a fellépés – fogalmazott a művész, aki idén a Magyar Szent István-rendet, a legmagasabb állami kitüntetést is átvehette. – Nagyon elfoglalt vagyok, de arra mindig szakítok időt, hogy eljöjjek Tatabányára, hiszen ez egy nemes cél, ráadásul igazi összefogás áll mögötte.

Horgas Eszter fellépése nagy sikert aratott

Schmidt Csaba polgármester szerint Böjte Csaba egy segítő szigetet alkotott, amiből szerencsére egyre több van.

– Bízom benne, hogy nem csak a szervezők között vannak olyanok, akik már tizenöt éve itt vannak a Déva Gálán – hangsúlyozta a városvezető. – Ahhoz, hogy segítséget nyújtsunk, szükség van a közönségre is. Remélhetőleg a program által a dévai és a tatabányai gyermekek között is élő kapcsolat alakul ki.

Egy igazi gáláról nem hiányozhat a népzene

 

A Dévai Szent Ferenc Alapítványt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes hozta létre. A gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között tengődő gyermekek felkarolása.

– Tegnap még Kairóban ébredtem és jártam a nyomornegyedeket, ma pedig már itt lehetek – mondta el Böjte Csaba. – Köszönöm a segítséget, a biztatást, amit ez a gála jelent minden évben. A világunk nagy veszélyben van, de bíznunk kell Istenben, neki ugyanis megvan az útiterve.

Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már közel háromezer gyermek nevelkedik az intézmény valamelyik otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor elől.

Kapcsolódó Cikkek