EUR: 322,60 Ft
CHF: 282,52 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Debrecen

Itt vezetik be elsőként az elektronikus jegyrendszert

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert: az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező utasok és a diákok novembertől a havi díj befizetésével már bérletként használhatják okmányukat a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. valamennyi villamos-, autóbusz- és trolibuszjáratán – jelentették be a 2-es villamos Doberdó utcai végállomásán.

Hajzer Károly helyettes államtitkár az e-ügyintézés fontos elemének nevezte az új jegyrendszer debreceni bevezetését. Az egész az elektronikus személyi igazolványon alapul, amely chippel van ellátva, lehetővé teszi az e-aláírást, az ügyfélkapuba belépést, és tartalmazza a társadalombiztosítási és adóadatokat. Az államtitkár Debrecent is megdicsérte, mondván, innovatív város, emiatt választották ki több helyszín közül az elektronikus jegyrendszer bevezetésére. A debreceni példa mintául szolgálhat az országos kiterjesztésre.


A jegyellenőrzés elektronikussá válik: az új leolvasó készüléket is bemutatták a sajtóeseményen

Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a városvezetés fontosnak tartja, hogy az önkormányzati holdinghoz tartozó vállalatainál XXI. századi megoldásokkal tegyék könnyebbé az állampolgárok életét. Ezek közé sorolta az e-jegyrendszer bevezetését is, reményét fejezte ki, hogy remélhetőleg hamarosan követi ezt az internetes jegyvásárlás bevezetése is. A chippel ellátott okmányok utazási azonosítót tartalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papíralapú bérletet nem. A nyugta tartalmazza az utazási jogosultság időtartamát, valamint az utazáshoz használható okmány számát is, amit átvételkor érdemes ellenőrizni.

Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas az elektronikus személyi igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okos telefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzik.


Kapcsolódó Cikkek