2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Békéscsaba

Játék a történelemmel

A Békéscsabai Jókai Színház munkatársai mindig is fontosnak tartották, hogy valamilyen formában megemlékezzenek a legjelesebb dátumokról. A reformáció 500. évfordulójára egy nagyon különlegesnek ígérkező ősbemutatóval készülnek.

Külön erre az alkalomra írta Pozsgai Zsolt A Szellemúrnő (Ábránfy Katalin) – Játék a történelemmel című drámáját, amelyet egy titokzatos csabai legenda ihletett. A XVI. századi földvár lakóinak tragikus sorsát bemutató előadást Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója rendezi, a címszerepet Kovács Edit játssza. Az első előadást várhatóan december elsején láthatja a közönség.


– A színházban általában két ünnep kapcsolódik minden bemutatóhoz, az egyik az, amikor elkezdődik az alkotómunka, a másik a premier, amelynek rangját ezúttal a különleges alkalom is emeli – ezekkel a szavakkal köszöntötte Seregi Zoltán igazgató a művészeket A Szellemúrnő első olvasópróbáján. Külön is üdvözölte Kutyej Pál önkormányzati képviselőt, de ezúttal nem a fenntartó képviseletében, hanem mint a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség lelkészét, akit szakértőnek kértek fel a hiteles előadás létrehozásához.

Seregi Zoltán arról is beszámolt, hogy a szerzőtől egy évvel ezelőtt „nézőbarát”, izgalmas, jól követhető történetet mesélő és érdekes karaktereket felvonultató drámát „rendelt” az évfordulóra, az első variáció tavaszra elkészült, azóta dramaturgként folyamatosan dolgozik rajta. Hangsúlyozta, hogy a darabban sok a történelmi tény, de még több a fikció. Mindenképpen a városhoz köthető történetet akartak színpadra vinni, így Békéscsaba első evangélikus templomának megépítése áll a mű középpontjában, ami „történelmileg nem igaz”, de az Ábránfy család valóban itt élt 470 évvel ezelőtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.