2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Szeged

Jelentéktelennek tartja Kósa Botkát

Kósa Lajos felpörgetné a Szegedet is érintő Modern Városok Programot. Az önkormányzatokra bízná a beruházások szervezését, bár megjegyezte, Csongrád megye székhelye nem mindig szerepelt jól.

– A Modern Városok Program tárca nélküli minisztere lett. Mennyi pénzről beszélhetünk, a megyei jogú városok mekkora összegeket kapnak fejlesztésekre?
– 3480 millió forintról. Pardon, 3480 milliárd forint! Ez az összeg volt a szerződések aláírásakor a végösszeg.
– Hogyan állnak most? Mi az egyik oldalt látjuk, a helyi politikusok állítják, elküldték azt a dokumentumot, várják a másikat a kormánytól…


“Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél” – nyilatkozta Kósa Lajos.


– Összetett és bonyolult eljárás zajlik, amelynek az egyszerűsítésén dolgozok. Nem az a feladatom, hogy egyes projektekkel foglalkozzak – bár csináltam ilyet is –, hanem az eljárás lerövidítése. Az a célunk, hogy ne budapesti beruházó szervezet legyen, hanem mindenhol helyi. Igaz, Szeged esetében is volt olyan, amikor jól vizsgázott a beruházási szervezet, és előfordult olyan is, hogy országos botrány lett belőle, a kifizetetlen alvállalkozók pedig a mai napig tüntetnek. A beruházók felelősek, hogy a végén mindenki ki legyen fizetve. Én is vitáztam villamosvonal építésénél, de végül nem történt az, mint a Szeviépnél.
– Mennyire rugalmasak a megkötött szerződések módosítása terén? Meggondolhatják magukat a szegediek, ha híd helyett inkább hegyet kívánnának?
– Szeged esetében a hegy szinte kizárt, de a híd annál fontosabb. Valóban nehézkes a közlekedés Újszegedről. Azonban nyitott vagyok a szerződések módosítására. A beruházás jelentős drágulása esetén meg kell keresni azt az összeget, amelyet valahogy átcsoportosítunk – elsősorban az EU-támogatások között.

A Szeviép kifizetetlen alvállalkozóiért nemcsak a vállalkozás, hanem a megrendelő is felelős – vallja Kósa Lajos.

– Mikor jön tárgyalni a városba?
– Nem tudom, de mindenképpen jönni fogok. A mostani szituáció azért jobb, mint korábban. Ha az egyik legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjével találkozom a kormány tagjaként, az felvet egy csomó politikai problémát. Most ezek megszűntek. Botka csak egy szegedi polgármester, nincs semmi országos jelentősége.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.