EUR: 345,55 Ft
CHF: 321,28 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Aktuális

Jöhet a digitális adóhatóság – Századvég-konferenciát tartottak Budapesten

Digitális adóhatóságot akar létrehozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gyorsabb és biztonságosabb ügyintézés érdekében. Direkt kommunikációval akarnak hatni a késői adófizetőkre, melynek
segédeszközeként egy egységes online adófolyószámlát hoznak létre.

– A versenyképesség érdekében fel kell készíteni a vállalkozásokat a digitális átalakulásra – mondta Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Századvég “Vállalkozások Magyarországa” címmel Budapesten szerdán megrendenezett konferernciáján.


Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az adózásban is lesznek korszerűsítések. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2.0 nevű fejlesztésének célja, hogy kevesebb időt és energiát vegyen el a vállalkozóktól az adófizetés során. Kalocsai Kornél a NAV informatikai projektjeinek összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa szerint a cégek adózással eltöltött ideje 277 óra évente, ami több mint 34 munkanap, a NAV pedig ezt az arányt csökkenteni fogja a technológia adta lehetőségek kiaknázásával.

Kalocsai Kornél miniszteri biztos
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A NAV egy digitális adóhatóságot akar létrehozni, melyen keresztül az adózóknak nem kell személyesen megjelenniük, ugyanis dokumentumaikat online is be tudják majd kérni. Ez által pedig hatékonyabb és gyorsabb lesz az ügyintézés. A belső folyamataikat is digitalizálni szeretnék, hogy egy papírmentes irodai környezetet alakítsanak ki. A NAV egy adótudatossági kampánnyal, egy direkt kommunikációval szeretne hatást gyakorolni
a késői adófizetőkre. A letisztultabb kommunikáció és egy egységes adófolyószámla segítségével hívnák fel a figyelmet az elmaradásokra.


Ennek létrehozásához, és a későbbi digitális projektek hatékony működéséhez fiatal, agilis kollégák betanításán is dolgozik a hivatal. Az idén debütált e-SZJA hatalmas sikert aratott, ez pedig arra motiválta őket, hogy az elektronikus áfabevallásokra is kiterjesszenek egy hasonló online rendszert. A NAV többlet adminisztráció nélkül, Európa egyik legmodernebb e-adózási szolgáltatását tudja majd megvalósítani 2021-re.

– A negyedik ipari forradalom korszakát éljük, amelyben minden piaci szereplő versenyképességi lépéskényszerbe került. Ez pedig a piacnak és a munkaerőpiacnak is hatalmas kihívást jelent – mondta Lepsényi István. Az állam titkár szerint a gazdaság digitális átalakulása adta lehetőségeket ki kell használni, mert ha nem élnek vele, a későbbiekben elmaradnak a fejlődő vállalkozásoktól.

A közép-és kisvállalkozók (kkv) nagyon fontos szerepet játszanak a gazdaságban ugyanis ők teszik ki a GDP 52,5 százalékát és a munkaerő 69,7 százalékát. A kkv-k hatékonysága azonban elmarad a kívánt szinttől. Ennek megoldásaként a vállalkozók új eszközei között, a finanszírozási programok mellett a vállalkozások generációváltásának támogatását említette. A fejlesztés érdekében létrehoztak egy vissza nem térítendő támogatási formát is, amelyből 12 milliárd forintot a kedvező környezet megteremtésére, inkubációra, mentorrendszerekre
szánnak. Az ezen felül levő 23,5 milliárd forinttal a gyors növekedésű cégek komplex fejlesztéseit biztosítják.

További 5 milliárd forinttal pedig az ipar digitalizációs folyamatait ösztönzik. A kombinált támogatási rendszerben – amely egy visszatérítendő és egy vissza nem térítendő részből áll – 277,5 millió forint áll a vállalkozók rendelkezésére. A fejlesztéspolitika egyik kulcsfontossági szereplője az újonnan létrejött Nemzeti Versenyképességi Tanács, ami azt vizsgálja, hogyan lehet javítani az üzleti szabályozási környezeten.

A kkv-k adózási környezetében komoly változás kövezett be a hatéves bérmegállapodás és a munkára rakódó terhek csökkenésével, ezeknek köszönhetően a Magyarország a visegrádi 4-ek közül a legelső lesz, és az európai unió középmezőnyébe tartozik majd.

– A kormány mindent megtesz azért, hogy felkészítse a vállalkozókat a digitális átalakulásra – fogalmazott Lepsényi államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa jövőjéről tárgyalt Orbán Viktor

    Európa jövőjéről tárgyalt Orbán Viktor

    Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács (EiT) elnökével.

  • Készülni kell a járvány második hullámára

    Készülni kell a járvány második hullámára

    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés keddi ülésén elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta válság 10 év eredményeire jelent veszélyt, de a kormány mindent megtesz, hogy az időben meghozott döntésekkel a gazdaságvédelmi intézkedésekkel és összefogással legyőzzük az akadályokat.