EUR: 348,45 Ft
CHF: 325,12 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros 240 éves

Mária Terézia 1777-ben döntött úgy, hogy egy Pest környéki, agrár jellegű kis települést fia, a későbbi II. József király után Józsefvárosnak nevez el. Az azóta legendássá vált városrész november 25-én a Teleki téren záruló rendezvénysorozattal ünnepli 240. születésnapját.

– Józsefváros olyan nagyszerű hely, amelyért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú – fogalmazott Kocsis Máté polgármester november 7-én a Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepségen, amelyen Tarlós István főpolgármesterrel közösen nyitotta meg a Józsefváros 240. születésnapját ünneplő, november 25-ig tartó eseménysorozatot.


Tarlós István szerint az igai változás Kocsis Máté polgármesterségével kezdődött meg Józsefvárosban
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A városfalon kívül eső területet 1777-ig Pacsirtamezőnek hívták, és a város lakosságának ugrásszerű növekedése tette szükségessé, hogy a pestiek azt is belakják. A mind népszerűbb városrész gyors fejlődése kétszer torpant meg: az 1838-as árvíz idején, illetve a szocializmus éveiben. Ma újra dinamikusan változó, egyre színesebb kerület, amely éppen úgy vonzza a vállalkozásokat, mint a kávéházak, művészeti műhelyek közönségét.

– Jelenleg az a dolguk, hogy újjáépítsék Józsefvárost, hogy Budapestnek ne szégyenfoltja, hanem az egyik büszkesége lehessen. A javuló közbiztonság, a megújult terek, parkok, épületek és intézmények apró lépésenként ugyan, de közelebb visznek minket ehhez – mondta Kocsis Máté.


Kocsis Máté úgy fogalmazott: Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: – A belváros után Józsefváros Pest legrégebbi városrésze. A XIX. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a kerület arculata. A következő évtizedek egy addig soha nem látott fellendülést hoztak Pest és benne Józsefváros életében. Írók, művészek, politikusok lakóhelye lett az újjáépített városrész – idézte fel a múltat a főpolgármester. A világháború után hanyatlás következett, de a 2000-es években megkezdődött az igazi változás. A kerület vezetése és ezzel együtt a szemlélet is nagyon megváltozott, ami 2009-től, Kocsis Máté polgármesterré választásától vált egyértelművé. Kocsis Máté talán a legegyüttműködőbb kerületi polgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.