2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb VIII.kerület

Józsefváros 240 éves

Mária Terézia 1777-ben döntött úgy, hogy egy Pest környéki, agrár jellegű kis települést fia, a későbbi II. József király után Józsefvárosnak nevez el. Az azóta legendássá vált városrész november 25-én a Teleki téren záruló rendezvénysorozattal ünnepli 240. születésnapját.

– Józsefváros olyan nagyszerű hely, amelyért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú – fogalmazott Kocsis Máté polgármester november 7-én a Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepségen, amelyen Tarlós István főpolgármesterrel közösen nyitotta meg a Józsefváros 240. születésnapját ünneplő, november 25-ig tartó eseménysorozatot.


Tarlós István szerint az igai változás Kocsis Máté polgármesterségével kezdődött meg Józsefvárosban
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A városfalon kívül eső területet 1777-ig Pacsirtamezőnek hívták, és a város lakosságának ugrásszerű növekedése tette szükségessé, hogy a pestiek azt is belakják. A mind népszerűbb városrész gyors fejlődése kétszer torpant meg: az 1838-as árvíz idején, illetve a szocializmus éveiben. Ma újra dinamikusan változó, egyre színesebb kerület, amely éppen úgy vonzza a vállalkozásokat, mint a kávéházak, művészeti műhelyek közönségét.

– Jelenleg az a dolguk, hogy újjáépítsék Józsefvárost, hogy Budapestnek ne szégyenfoltja, hanem az egyik büszkesége lehessen. A javuló közbiztonság, a megújult terek, parkok, épületek és intézmények apró lépésenként ugyan, de közelebb visznek minket ehhez – mondta Kocsis Máté.


Kocsis Máté úgy fogalmazott: Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: – A belváros után Józsefváros Pest legrégebbi városrésze. A XIX. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a kerület arculata. A következő évtizedek egy addig soha nem látott fellendülést hoztak Pest és benne Józsefváros életében. Írók, művészek, politikusok lakóhelye lett az újjáépített városrész – idézte fel a múltat a főpolgármester. A világháború után hanyatlás következett, de a 2000-es években megkezdődött az igazi változás. A kerület vezetése és ezzel együtt a szemlélet is nagyon megváltozott, ami 2009-től, Kocsis Máté polgármesterré választásától vált egyértelművé. Kocsis Máté talán a legegyüttműködőbb kerületi polgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.