EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,64 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Kamatmentes hitel segíti a lakásfelújítást

A családok életében fontos szerepet játszik, hogy mennyibe kerül a lakás rezsije. A Magyar Fejlesztési Bank kamatmentes hitele most jelentősen segíthet abban, hogy az otthonok energiahatékonyabbá váljanak, vagyis az eddigieknél kevesebbe kerüljön a fűtésük.

A magyar háztartásokban régóta nem látott lakásfelújítási hullám indult el. Ebben jelentős szerepet játszik a Magyar Fejlesztési Bank, pontosabban a pénzintézet nullaszázalékos kamatozású hitelprogramja. A lakosság számára hozzáférhető kölcsönnél az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal sem számolniuk.


Jó hír, hogy szeptembertől az eddigieknél is kedvezőbbé váltak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pontokon elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújulóenergia-felhasználásának növelését célzó hitelprogram” feltételei. A módosítás célja az igénylés feltételeinek egyszerűsítése, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése és a törlesztés megkönnyítése volt. De miként tehetjük energiahatékonyabbá a lakásunkat?

– A jó hőszigetelés és a légzáró épületburok a legfontosabbak közé tartozik – mondja lapunknak Kurucz Regina. Az épületenergetikus szakmérnök, okleveles építészmérnök szerint a korábbi évek gyakorlatától eltérően ma már 16–20 centiméter vastagságú külső hőszigetelést alkalmaznak a hatékony megoldás érdekében, míg a födémre jó esetben 20–24 centis szigetelés kerül.


A lapunknak nyilatkozó szakértő arról is szólt, hogy manapság az ablakokat már légzáróan kell beépíteni, ami azt jelenti, hogy egy légzáró szalag is a technológia része. A homlokzati és a födémszigetelés, valamint az ablakok cseréje mellett mást is tehetünk azért, hogy spóroljunk.

– A lábazatot úgy kell hőszigetelni, hogy a szigetelés a talaj szintje alá kerüljön – figyelmeztet Kurucz Regina, aki a passzív energiagyűjtő megoldásokról is szót ejtett. Ezek lényege, hogy törekedni kell arra, hogy egy úgynevezett napteret alakítsunk ki az ingatlanban. A kétrétegű üveggel létrehozott megoldás tavasszal és ősszel jelentős energiamegtakarítást eredményez, valamint a fűtési időszakot is le lehet rövidíteni vele.

Az energiatakarékos épület kialakításakor a korszerű fűtési rendszer megteremtéséről sem szabad elfeledkezni.

Még 2015-ben egy érdekes felmérést készített a KSH a hazai otthonokról Miben élünk? címmel. Ebből kiderül, hogy az elmúlt tíz évben elvégzett épületfelújítások ellenére a lakások kevesebb mint 40 százalékában voltak a lakók maradéktalanul elégedettek az épület minőségével. A legtöbb válaszadó az épületek állagával és hőszigetelésével kapcsolatos problémát fogalmazott meg, sokan tartották szükségesnek a nyílászárók cseréjét, a fűtés korszerűsítését, illetve a kéménycserét is.

A 2005 óta eltelt tíz évben elvégzett felújítások között a nyílászárók cseréje mintegy 690 ezer lakóépület 1,2 millió lakását érintette. A falak tatarozása, illetve külső hőszigetelése 520 ezer lakóépületen készült el, ezekben 980 ezer lakás van. A felújítások által érintett lakások több mint fele családi házakban, 29 százaléka lakótelepeken található.

A lakótelep-felújítási programok eredményeként 2015-ben már a lakótelepi lakások 36 százaléka felújított épületben volt.

 

Átlagos hőveszteség hagyományos, földszinti téglaépületnél a határoló szerkezeteken:

Külső falak: 30–40 százalék

Födém: 35–40 százalék

Lábazat: 5–8 százalék

Ablakok: 8–15 százalék

Ajtó: 5–7 százalék

Forrás: Kurucz Regina.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.