EUR: 349,02 Ft
CHF: 326,47 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Külföld

Kárpótlást fizet Srí Lanka egy Buddha-tetoválás miatt őrizetbe vett turistának

A Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság szerdai rendelete szerint az államnak 800 ezer rúpiás (csaknem 1,4 millió forintos) kártérítést kell fizetnie jogsértés címén egy brit turistának, akit Buddha-tetoválása miatt 2014 áprilisában a rendőrség őrizetbe vett az ország legfőbb repülőterén.

A buddhista többségű dél-ázsiai ország hatóságai a nő felkarján található Buddha-tetoválást kifogásolták. A brit nőt két napig fogva tartották, majd bíróság elé került, ahol a bíró úgy döntött, hogy a nő megsértette Buddhát, ezért nem léphetett volna be Srí Lanka területére. A nőt kiutasították az országból.


A Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság viszont szerdán úgy határozott, hogy a nőt törvényellenesen tartották fogva, és őrizetbe vétele során a rendőrség félrevezette az elsőfokú bíróságot.

Az ápolónőként dolgozó turista azt mondta, hogy megalázó módon bántak vele fogva tartása során, és a börtönőrök pénzt csikartak ki belőle.


A nő őrizetbe vételére Mahinda Radzsapáksza volt elnök előző kormányának idején került sor, amikor a külföldiekkel szembeni ellenséges hozzáállás elég gyakori volt Srí Lankán, például azzal az indokkal, hogy a tamil szakadár lázadók a Nyugat támogatását élvezik.

Srí Lankán 25 éven át folytak véres harcok a kormány és A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei nevű tamil lázadószervezet között. Az ellenségeskedések áldozatainak a számát több tízezerre teszik. A polgárháború 2009 tavaszán ért véget azután, hogy a kormányerőknek sikerült elűzniük a tamil ellenállókat, akik között sok muzulmán is volt. A polgárháború után a kormány úgy határozott, hogy Srí Lanka igazi lakói buddhista szingalézek, és mindenki más idegen. A buddhizmus államvallás lett.

Habár sokan vallási célzattal varratnak magukra egy-egy jelképet, a tetoválásokat a világ számos pontján szentségtörésnek tartják. Srí Lankán az emberek nagyon érzékenyek Buddha ábrázolására, akár egy róla készített tetoválás is istenkáromlásnak számít.

Kapcsolódó Cikkek