2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb XXII.kerület

Kelemen Ágnes kaput nyit képeivel

Kelemen Ágnes festőművész Rózsavölgyben született, itt nőtt fel, most a szomszédos Kelenvölgyben él családjával. Szüleivel közös vállalkozásban működtetik az Ady Endre úton, a dédnagypapa által épített Laszgallner-villában a Pytheas Könyvmanufaktúrát.

– Édesapám, Kelemen Örs  nyomdász, férjem, Jeney Zoltán  grafikus, édesanyám, aki a cég igazgatója is, a fakszimile könyvek, corvina reprintek iniciáléit aranyozza. Most már a nagyobbik fiam is tanulja a szakmát édesapja és a nagyapja mellett, így ma is együtt dolgozik nap mint nap a család a Laszgallner-villában, ápolva dédapánk örökségét – mutatta be családi vállalkozásukat Kelemen Ágnes, akinek eredeti akriltechnikával készült festményei állandó kiállítás keretében díszítik a nagymama által mozaikpalotának keresztelt  villát.


– Tanult szakmám alkalmazott grafikus-tipográfus, családi könyvmanufaktúránkban most is tervezek könyveket megrendelőink számára. Férjemmel, aki jelenleg a könyvkiadónk művészeti vezetője, éveken keresztül közösen illusztráltunk ismeretterjesztő könyveket más kiadóknak is. Egész életemben inspiráló emberek vettek körül, dédnagyapám, Laszgallner Oszkár festőművész-építész, műegyetemi tanár volt, őt ugyan személyesen nem ismerhettem, de festményei és dédnagyanyámmal közösen írt naplója nyomán egy kedves, bohém művész képe rajzolódott ki előttem.

A dédszülők naplójából Ági a húgával, Orsival egy fotókkal és levelekkel, dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvet is készített édesapjuk születésnapjára, amelyben feldolgozták a Laszgallner család történetét.


– A festményeim által egyre inkább úgy érzem, hogy vannak hozzám hasonlóan olyanok, akiknek van egy másik, titkos, a mindennapoktól eltérő világuk. Én ebbe a világba szeretnék kaput nyitni a képeimmel. Egy barátnőm, akinek a Csend című munkám lett az egyik kedvence, egyszer azt mondta nekem: „Már tudom, miért azonosítalak téged ezzel a képpel, mert te vagy az én titkaim őrzője.”

Kelemen Ágnes hozzátette, nőalakjai, miközben életre kelti őket, megosztják vele érzelmeiket, elmesélik szürreális álmaikat. Ezekből a képekből festi meg a történetüket, de sosem tár fel mindent, tiszteletben tartja a titkaikat.

– Majdnem minden képemen női arc jelenik meg. Amióta az eszemet tudom, lenyűgözött az emberi arcok és főleg a szemek szépsége. Többször kérdezték már tőlem, miért így festem meg a szemeket. A szemek kapuk, tükrök, amelyeken keresztül megcsillan valami abból, ami bennünk mélyen legbelül történik. Az arcokon – hasonlóan a képeimet felépítő festékrétegekhez – többféle, sokszor ellentétes érzelem jelenik meg. Sosem tudom igazán, melyik dominál éppen. Figuráim első pillantásra melankolikusak, sebezhetőnek tűnnek, ugyanakkor erősek is a maguk nőies módján.

Ágnes képeihez kisebbik fia, aki most Németországban él, verseket is álmodik, nem véletlenül, hiszen a tudatos álmodással foglalkozik. Ágnes készített egy verseskötetet is a festményeivel  illusztrálva, ami pdf-ben a www.neske.hu oldalon letölthető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.