EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb XX.kerület

Két éven belül elkészülhet a fürdő

A tizenkét éve bezárt, különleges vizű pesterzsébeti gyógyfürdő többek között új medencéket, fürdőépületet és szolgáltatóegységeket kap, új állapotában tizennégy medencével üzemel majd − írta a Magyar Építők. A közel százéves fürdőt veszteséges működése miatt zárták be.

Kiírták a közbeszerzést a Pesterzsébeti Jódos Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére. Az 1920-as évek végén épült fürdő korábban Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője volt, amelynek vize jódos, brómos. Veszteséges működése miatt a XX. kerületi intézményben a strandot 2001-ben, a gyógyfürdőt 2005-ben zárták be.


(fotó: google)

A Magyar Építők arról is beszámol, hogy a most elindított projektben a régi medencéket felújítják, újak épülnek, a régi épületeket teljes körűen újjáépítik, emellett új szolgáltató blokkok jönnek létre. A korábbi tervek szerint a jövő tavasszal induló munkák egy évig tartanak, a fejlesztésnek köszönhetően egész évben működő létesítménnyel bővül a fővárosi termálfürdők köre. A nyitás tervezett ideje 2019 eleje.


A medencéknek már inkább csak az emléke maradt meg (Fotó: Sáfár Tibor)

A beruházó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ajánlattételi felhívása szerint a 25 ezer négyzetméteres telken a felújítandó fürdőépület alapterülete 1200 négyzetmétert tesz ki. Emellett megépül egy új fürdőépület is, 4300 négyzetméternyi hasznos alapterülettel. A fürdőnek felújított állapotában a kiírás szerint tizennégy medencéje lesz, az épületben tizenegy, míg a külső térben három medence üzemel majd. Az elvégzendő kivitelezési munka többek között tartalmazza az alábbi munkafázisokat: burkolás, vasbeton szerkezet építése, belsőépítészet, épületgépészet, elektromos hálózat és közmű építése − részletezte a Magyar Építők.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek