2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb XX.kerület

Két éven belül elkészülhet a fürdő

A tizenkét éve bezárt, különleges vizű pesterzsébeti gyógyfürdő többek között új medencéket, fürdőépületet és szolgáltatóegységeket kap, új állapotában tizennégy medencével üzemel majd − írta a Magyar Építők. A közel százéves fürdőt veszteséges működése miatt zárták be.

Kiírták a közbeszerzést a Pesterzsébeti Jódos Sós Gyógyfürdő és Strandfürdő rekonstrukciójára és bővítésére. Az 1920-as évek végén épült fürdő korábban Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője volt, amelynek vize jódos, brómos. Veszteséges működése miatt a XX. kerületi intézményben a strandot 2001-ben, a gyógyfürdőt 2005-ben zárták be.


(fotó: google)

A Magyar Építők arról is beszámol, hogy a most elindított projektben a régi medencéket felújítják, újak épülnek, a régi épületeket teljes körűen újjáépítik, emellett új szolgáltató blokkok jönnek létre. A korábbi tervek szerint a jövő tavasszal induló munkák egy évig tartanak, a fejlesztésnek köszönhetően egész évben működő létesítménnyel bővül a fővárosi termálfürdők köre. A nyitás tervezett ideje 2019 eleje.


A medencéknek már inkább csak az emléke maradt meg (Fotó: Sáfár Tibor)

A beruházó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ajánlattételi felhívása szerint a 25 ezer négyzetméteres telken a felújítandó fürdőépület alapterülete 1200 négyzetmétert tesz ki. Emellett megépül egy új fürdőépület is, 4300 négyzetméternyi hasznos alapterülettel. A fürdőnek felújított állapotában a kiírás szerint tizennégy medencéje lesz, az épületben tizenegy, míg a külső térben három medence üzemel majd. Az elvégzendő kivitelezési munka többek között tartalmazza az alábbi munkafázisokat: burkolás, vasbeton szerkezet építése, belsőépítészet, épületgépészet, elektromos hálózat és közmű építése − részletezte a Magyar Építők.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.