EUR: 350,06 Ft
CHF: 330,46 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Program

Kétnapos programmal búcsúzik a közönségtől az év emlőse, a mogyorós pele

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) ad otthont pénteken és szombaton a pelegála és forgatag elnevezésű rendezvénynek, amelyen az előadások és játékos programok mellett kihirdetik az idei év emlőséhez, a mogyorós peléhez kapcsolódó pályázatok díjazottjait is.

Áprilisban a Pele, ébresztő! elnevezésű rendezvénnyel vette kezdetét a Vadonleső Program által meghirdetett országos sorozat, amely a nemzeti park igazgatóságok, valamint számos tudományos és civil szervezet támogatásával hirdette meg a bokrosok, erdőszegélyek éjszakai állata, a mogyorós pele ismertségét szolgáló pályázatokat és eseményeket – közölte az MTM az MTI-vel.


A mogyorós peléről hat magyar kortárs költő, Finy Petra, Kiss Judit Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Ijjas Tamás és Lackfi János írt verset, amelyek ihletként szolgáltak a gyerekeknek ahhoz, hogy a költeményekben szereplő peléket lefessék, megrajzolják. Országosan több mint 600 pályamű érkezett a nemzeti park igazgatóságokra, amelyek díjazták, majd kiállították a legötletesebb, legszebb pele-festményeket.

A Vadonleső Program eszperente pele vers- és meseversenyt is hirdetett gyerekeknek, akik összesen hatvanöt alkotást küldtek el a szervezőkhöz. A pénteki pelegálán ezeknek a verseknek, meséknek a legjobbjait Für Anikó, Navratil Andrea, Galkó Balázs és Róka Szabolcs tolmácsolja személyesen, míg Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczi Szabolcs a Szkéné színházban elkészített kisfilmen osztja meg a hallgatósággal a számukra legkedvesebbnek tartott eszperente peleverseket.


A program a Pelék és szomszédaik című természetfotó pályázatában is díjazza az amatőr és profi kategóriában érkezett alkotásokat, amelyeket a hétvégi rendezvény keretében meg is tekinthetnek a múzeumba látogatók, azokhoz a rajzokhoz hasonlóan, amelyek a Magyar Természettudományi Múzeum két témában, három korcsoportnak meghirdetett pályázatára érkeztek. A nyertes művek a múzeumban egy évig lesznek kiállítva.

A sorozat keretében idén először adományoz a Földművelésügyi Minisztérium Természetvédelem Nagykövete címet olyan művészeknek, akik munkáságukkal, műveikkel, természetszerető és természetvédő magatartásukkal a társadalom széles rétegét fordítják a természet megismerése és megóvása felé. Idén az elismerést a Tamás Éva Játéktára zenekar és a Csodaceruza Gyermekirodalmi Magazin kapja.

Kapcsolódó Cikkek