EUR: 345,34 Ft
CHF: 320,93 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Hódmezővásárhely

Kétszer halt meg a forradalomban

Dózsa László színész, ’56-os forradalmár tulajdonképpen már kétszer meghalt, de csodával határos módon mégis él. Az ő történetét dolgozza fel Stefka István producer, rendező Nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmje, amelyet a napokban mutattak be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Stefka István producer, filmrendező írta meg először a színész 1956-os szerepvállalásának különös, nem mindennapi eseményeit

Dózsa 14 évesen keveredett bele a forradalmi eseményekbe, Budapesten, a Divatcsarnok környékén harcolt. Ez alatt az időszak alatt kétszer halt meg, illetve kellett volna meghalnia, szinte csoda, hogy életben van. Az első alkalommal a szovjetek fogságába esett, falhoz állították őt és társait, rájuk eresztettek egy sorozatot, sőt, még egy gránátot is közéjük dobtak. Életben maradt. Később az ávósok kapták el, és bevitték a Mosonyi utcai rabkórházba, ahol úgy megverték, hogy azt hitték, meghalt, és már szórták rá a meszet, amikor kiderült, hogy él. „Ezért volt számomra érdekes ez a történet. Ez egy sztorin keresztül mutatja be a pesti srácoknak a történetét. Van, aki meghal, és van, aki életben marad” – fogalmazott Stefka István.


Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de az igazi Dózsa László is megszólal a filmben

A történet filmmé adaptálásában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a dokumentumokhoz való hűség mellett a színészi játékot is beemeljék. Varga Ádám jeleníti meg a fiatal Dózsát a vásznon, de természetesen az igazi Dózsa László is megszólal az alkotásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.