EUR: 319,38 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Kecskemét

Kettős szerepben Trokán Nóra

Nemet mondani nem könnyű, de sokszor felszabadító – mondja Trokán Nóra, aki Zsótér Sándor rendezésében A jóember Szecsuánból főszerepében lép színpadra a kecskeméti Katona József Színházban. Sen Te, a jóságos utcalány, aki képtelen hátat fordítani a szívességkérőknek, és Sui Ta, a kíméletlen nagybácsi története november 17-étől látható.

Trokán Nóra Sen Te szerepében
MTI Fotó: Ujvári Sándor

– Te magad hogy állsz a nemet mondással? Tudsz nemet mondani bűntudat nélkül?
Dehogy! Viszont időnként muszáj. Meg kellett tanulnom, ahogy azt is, hogy nemet mondani nem feltétlenül rossz. Sen Te és Sui Ta esetében sem választom szét, hogy az egyik jó, a másik rossz. Bizonyos élethelyzetekben be kell vállalni, hogy nemet mondj. Nem könnyű, de sokszor felszabadító.


– Milyen a viszonyod Sen Téhez?
Nagyon szeretem! Csodálatos lány, sokat lehet tőle tanulni.

– Például?
Nem megoldásokat tanít, ahogy a darab sem arról szól, hogyan legyél jobb ember vagy mit tegyél, hogy jobbá válhasson az életed. Inkább kérdéseket vet fel, amelyeken érdemes elgondolkodni. Például azt, hogy lehet-e csak jót tenni. Élhetsz-e úgy, hogy a környezetednek és magadnak is mindig jót akarj és eközben megóvd önmagad?


– Amikor Sen Te a kemény, határozott, racionális férfi Sui Táként jelenik meg, mintha egész másként látná a világot. Szerep a szerepben?
Egyetlen figurát játszom, aki időnként belebújik egy másik karakter bőrébe. Ilyenkor is magából építkezik: a saját keménységét és tisztánlátását hívja elő, hiszen benne is megvannak ezek a tulajdonságok, csak éppen tudatosan törekednie kell rá, hogy a felszínre hozza őket. Ehhez jelent számára kapaszkodót, hogy egy másik ember, Sui Ta bőrébe bújik. A jóság, a szeretet Sen Te ösztönösen működő tulajdonsága, míg az önmagáért való kiállásra, a racionális döntésekre rá kell kényszerítenie magát.

– Mi inspirált a szerep megformálásakor?
Nagyon erős szöveggel dolgozunk. Minden mondata tűpontos, úgyhogy elsősorban arra hagyatkoztam.

– Sokadszor dolgozol együtt Zsótér Sándorral. Ez már a „fél szavakból is értő” kapcsolat?
Igen, ismerjük egymás rezdüléseit, már nem kell felesleges köröket futni. Nagyon erős és mély munkakapcsolat alakult ki köztünk.

Kecskemét, 2017. november 15.
Fazakas Géza mint Vang és Trokán Nóra mint Sui Ta Bertolt Brecht – Paul Dessau A jó ember Szecsuánból című drámájában
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.