EUR: 322,34 Ft
CHF: 281,84 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Kecskemét

Kettős szerepben Trokán Nóra

Nemet mondani nem könnyű, de sokszor felszabadító – mondja Trokán Nóra, aki Zsótér Sándor rendezésében A jóember Szecsuánból főszerepében lép színpadra a kecskeméti Katona József Színházban. Sen Te, a jóságos utcalány, aki képtelen hátat fordítani a szívességkérőknek, és Sui Ta, a kíméletlen nagybácsi története november 17-étől látható.

Trokán Nóra Sen Te szerepében
MTI Fotó: Ujvári Sándor

– Te magad hogy állsz a nemet mondással? Tudsz nemet mondani bűntudat nélkül?
Dehogy! Viszont időnként muszáj. Meg kellett tanulnom, ahogy azt is, hogy nemet mondani nem feltétlenül rossz. Sen Te és Sui Ta esetében sem választom szét, hogy az egyik jó, a másik rossz. Bizonyos élethelyzetekben be kell vállalni, hogy nemet mondj. Nem könnyű, de sokszor felszabadító.


– Milyen a viszonyod Sen Téhez?
Nagyon szeretem! Csodálatos lány, sokat lehet tőle tanulni.

– Például?
Nem megoldásokat tanít, ahogy a darab sem arról szól, hogyan legyél jobb ember vagy mit tegyél, hogy jobbá válhasson az életed. Inkább kérdéseket vet fel, amelyeken érdemes elgondolkodni. Például azt, hogy lehet-e csak jót tenni. Élhetsz-e úgy, hogy a környezetednek és magadnak is mindig jót akarj és eközben megóvd önmagad?


– Amikor Sen Te a kemény, határozott, racionális férfi Sui Táként jelenik meg, mintha egész másként látná a világot. Szerep a szerepben?
Egyetlen figurát játszom, aki időnként belebújik egy másik karakter bőrébe. Ilyenkor is magából építkezik: a saját keménységét és tisztánlátását hívja elő, hiszen benne is megvannak ezek a tulajdonságok, csak éppen tudatosan törekednie kell rá, hogy a felszínre hozza őket. Ehhez jelent számára kapaszkodót, hogy egy másik ember, Sui Ta bőrébe bújik. A jóság, a szeretet Sen Te ösztönösen működő tulajdonsága, míg az önmagáért való kiállásra, a racionális döntésekre rá kell kényszerítenie magát.

– Mi inspirált a szerep megformálásakor?
Nagyon erős szöveggel dolgozunk. Minden mondata tűpontos, úgyhogy elsősorban arra hagyatkoztam.

– Sokadszor dolgozol együtt Zsótér Sándorral. Ez már a „fél szavakból is értő” kapcsolat?
Igen, ismerjük egymás rezdüléseit, már nem kell felesleges köröket futni. Nagyon erős és mély munkakapcsolat alakult ki köztünk.

Kecskemét, 2017. november 15.
Fazakas Géza mint Vang és Trokán Nóra mint Sui Ta Bertolt Brecht – Paul Dessau A jó ember Szecsuánból című drámájában
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.