2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Kihallgathatja az ügyészség Gyurcsány feleségét

Dobrev Klárát a következő hetekben kihallgatja az ügyészség az előzetesben ülő Czeglédy Csaba bűnügyében – értesült az Origo.  A portál úgy tudja: a bukott miniszterelnök feleségének azért kell a hatóság kérdéseire válaszolnia, mert a tulajdonában lévő Altus Portfólió Kft. több kölcsönt is adott Czeglédynek, és az ügyben bűncselekmény gyanúja merülhet fel.

Két hét múlva kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát a Czeglédy–Gyurcsány-botrány ügyében – tudta meg az Origo. Gyurcsány Ferenc felesége azután került képbe, hogy kiderült, az Altus több kölcsönt is adott az előzetesben ülő baloldali politikus cégének. Gyurcsány feleségének cége nem baráti kölcsönt adott az előzetesben ülő Czeglédy Csabának, így az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet az Altusszal szemben.

 

A DK elnöke korábban azt mondta, hogy idén kereste meg őt Czeglédy, hogy pénzügyi gondjain segítsen, azonban az is kiderült, hogy a bukott miniszterelnök nem mondott igazat, mert Czeglédy és az Altus között tavaly jött létre egy kölcsönszerződés 78 millió forint értékben, ráadásul Gyurcsány arról is beszélt, hogy ők is vesztettek pénzt, miközben Czeglédyék azt kamatostul visszafizették. A kölcsönügylettel kapcsolatban azonban újabb kérdések is felmerültek.


Czeglédy Csaba ügyvéd /Fotó: szegedma.hu

A PestiSrácok szerint a Gyurcsány család pénzügyi vállalkozása, az Európai Bizottság által is finanszírozott Altus folyamatosan pénzelte a szocialisták ügyvédjének humánerőforrás-vállalkozását. Az iratok szerint 2016. augusztus 15-én 90 millió forintot utalt át a cég  „A. Portfólió-szerződés szerinti kölcsön” címén. A dokumentumokból az is kiolvasható, hogy a zrt. aznapi nyitóegyenlege, tehát a likvid pénze több mint 234 millió forint volt, amelynek terhére a cég tisztségviselőinek és alvállalkozóinak csaknem 65 milliót fizetett ki. Az egyetlen bevétele aznap Gyurcsányék 90 milliója volt.

A DK elnöke többször arról beszélt, hogy azért adott pénzt Czeglédynek, mert a barátja. Az Origo birtokába került kölcsönszerződés azonban egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel. A baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, s nem tartalmaznak dologi biztosítékot (bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat.


Czeglédy és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Az ügyben megkerestük Dobrev Klárát, de lapzártáig nem válaszolt a kérdéseinkre.

 

Már sokan vizsgálódnak az ügyben

Az üggyel kapcsolatban az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul Deutsch Tamás fideszes fideszes európai parlamenti képviselő. Deutsch elmondta: az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forint összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak, Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott Czeglédynek.

Lázár János ugyanakkor az Európai Bizottsághoz fordult, mert Czeglédy Csaba folyamatosan élvezte Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, és a volt miniszterelnök cégéhez uniós pénz is került.

Gyurcsány Ferenc /Fotó: Mészáros Diána

A fideszes Budai Gyula pedig azt kérte a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletétől, vizsgálják meg, hogy az Altus Portfólió Kft. folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet, hiszen ez a kölcsön nem minősülhet baráti kölcsönnek. Ha nem volt a cégnek ilyen engedélye, akkor felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely büntető törvénykönyvi tényállás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek