EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Kína szigorít a szankciókon

Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy szigorítani fog az Észak-Korea ellen bevezetett kínai szankciókon – írta vasárnap a Twitteren Donald Trump amerikai elnök Hanoiból.

“Azt mondta, azt akarja, hogy megszabaduljanak nukleáris fegyvereiktől” – írta Trump, hozzátéve, hogy “halad az ügy”.


Nem sokkal később az amerikai elnök értetlenségének adott hangot, hogy miért sértegeti és nevezi őt öregnek Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor.

“Miközben én sose mondanám rá, hogy kicsi és kövér” – írta az elnök, hozzátéve, hogy ő igazán próbál Kim barátja lenni, s talán egy nap ez meg is valósulhat.

Peking Phenjan legnagyobb kereskedelmi partnere, és könnyedén összeroppanthatná az észak-koreai rezsimet, ám ez több okból sem áll érdekében. Egyrészt az egész világra, és a közvetlen szomszédságban fekvő Kínára végképp óriási veszélyt jelentene, ha egy atomfegyverrel rendelkező totális diktatúra romba dől, és az ország káoszba süllyed. Másrészt a világban a befolyását mind jobban kiterjeszteni igyekvő Pekingnek kifejezetten hasznos, hogy Észak-Korea az Egyesült Államok rengeteg energiáját és erőforrását leköti.

Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsa már büntetőintézkedések egész sorával sújtotta, ám ez nem tántorította el Phenjant attól, hogy az évek során újabb és újabb és egyre nagyobb erejű kísérleti atomrobbantásokat és ballisztikusrakéta-kísérleteket hajtson végre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.