EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Miskolc

Klasszikus új köntösben – „Arany-óra” a MÜHA-ban

Idén ünnepeljük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. Ezért is tűzte műsorára a MÜHA az „Arany-óra” című előadást. A költő balladái ezúttal modern köntösben elevenednek meg a színpadon. A produkció több műfajt ötvöz: koncertet és színházat, képzőművészetet, videót és irodalmat. A költő versei csak énekhanggal, a capella szólalnak meg. Egy igazán különleges este vár a Művészetek Háza közönségére november 30-án 19 órától.

A Fool Moon zenekar: Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Zentai Márk, Wodala Barnabás, Németh Miklós

„Edward király, angol király / Léptet fakó lován: / Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány.” Ki ne ismerné ezeket a sorokat? Na de énekelve? Szörényi Levente klasszikus feldolgozása (Vörös Rébék) mellett Szirtes Edina Mókus írt új dalokat Kováts Kriszta színművész, énekes számára. Partnere lesz a Fool Moon énekegyüttes, valamint Farkas Gábor Gábriel, aki nemcsak énekel, de helyben készülő rajzai és az ezekből generált videó adja majd a műsor látványvilágát. A zeneszerző Szirtes Edina Mókus is fellép, valamint Keönch László Farkas és Jammal beatboxol majd.


– A rövidebb balladák nagyon fülbemászóak tudnak lenni, akár slágergyanúsak is. A Népdal címűt például mi is beemeltük az állandó repertoárunkba. Ezek a darabok egyenként 6–10 percesek, így rádiós játszásban nem reménykedünk. Inkább a művészet oltárán áldozunk ezzel a műsorral, a Fool Moon szokásos repertoárjánál sokkal elgondolkodtatóbb, sűrűbb zene, ahol bőven van idő egy-egy gondolat kifejtésére – mondta Németh Miklós, a Fool Moon vezetője.

A rendezés minimalista, amelyben Kováts Kriszta vörös ruhája és a többi művészen egyre sűrűbben feltűnő piros sál csak utal a történeteket át- meg átjáró vérpatakra. A színésznőnek néhány perc alatt kell drámát teremteni, tragédiát elmondani, hátteret fölvázolni. Egyedi atmoszférát teremt, és még a két dal közötti szünetben sem engedi el a nézőt. A háttérben látható videó pedig szerves része az előadásnak. Farkas Gábor Gábriel egyszeri és megismételhetetlen látványvilágot teremt a színpadon.


Kapcsolódó Cikkek