2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Békéscsaba

Komoly témákat dolgoz fel az új bábelőadás

Új darabot mutatott be a napokban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A Kamrapocok a DirAct Art és a Miskolci Csodamalom Bábszínház koprodukciójában jött létre.

Frici zárkózott fiú, aki egy vidéki kisbolt raktárosaként dolgozik, teljes elszigeteltségben. Egyetlen barátja Bonmó, a kamrapocok – egy apró lény, akit Frici hozott létre, hogy egyedüllétét elviselhetővé tegye. Frici és Bonmó együtt pakolnak, játszanak, elmélkednek, szórakoznak, így töltik gondtalan napjaikat, egymás társaságában. Az előadás olyan fontos gyerekproblémákkal foglalkozik, mint a beilleszkedés nehézsége, a barátok iránti felelősség, valamint egy fontos hozzátartozó elvesztése, a gyász és annak feldolgozása. Mindez sok humorral, játékkal és dalokkal a gyerekek nyelvén szólal meg.


A téma nem éppen pozitív, hiszen a halálról, a magányról szól a darab. A készítők arra törekedtek, hogy olyan formát találjanak, amely minél játékosabb és könnyebben azonosítható. Ezen keresztül próbáltak mind zeneileg, mind a szöveg humorában egy könnyedebb dolgot átadni, ami ellensúlyozza a témát. Nem akarták egyértelműen kimondani, hogy meghalt a szereplő anyukája. Talán a darab humora és pörgőssége ellensúlyozza ezt, fogalmazott Kovács Petra Eszter, a darab rendezője. Majd azt is hozzátette, hogy az előadások után drámafoglalkozásokat is tartanak, amelyeken a gyerekekkel együtt dolgozzák fel a mű történéseit. Itt arra kíváncsiak, hogy hogyan értelmezték az előadást a fiatalok, és mi az, amit esetleg nem értettek meg belőle.

A készítők az előadást hatéves kortól ajánlják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.