EUR: 329,03 Ft
CHF: 298,76 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Extra

Koós János: Ha a humor meghal, én is

November 20-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját  Kupsa János. Hogy így nem ismerős? Pedig karrierje előtt így hívták a legendás Koós Jánost. A sztár a Lokál Extrának arról is beszélt, hogy a világ egyik legszerencsésebb fickójának tartja magát, hogy Dékány Sarolta a felesége lett.  Az énekes nem érzi a korát, de jövőre kevesebbet vállal.

Az énekesnek már a születési körülményei is tartogattak meglepetéseket, ugyanis mint kiderült, Koós fiatalabb a hivatalos életkoránál.


– Apám nagyon megörült, hogy fia született, ezért az első dolga volt, hogy elrohanjon a jegyzőhöz, aki mielőtt megírta volna a hivatalos dokumentumokat, megivott édesapámmal egy üveg erdélyi pálinkát. Kicsit becsíphettek, ugyanis egy nappal későbbi dátumot írt bele a születési okmányomba, így azóta is minden papíromon november 20-a helyett, helytelenül, 21-e szerepel.

/Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt

A felesége miatt javult meg


Koós 1957-ben került fel Pestre, ahol Zeneakadémián megkezdhette tanulmányait. Első táncdalénekesi felkérését 1960-ban kapta, azonban a plakáton valaki más neve szerepelt.

– Először nem akartam elvállalni, de amikor kiderült, hogy 600 forintot kapok a négy fellépésért, ami akkoriban egy fél fizetés volt, rögtön igent mondtam A plakáton azonban nem találtam a nevem, a sok sztár alatt volt egy Koós János, akiről nem tudtam, kicsoda, mert az én eredeti nevem Kupsa János volt. Bementem az est szervezőjéhez, hogy kérdőre vonjam, mégis miért nem szerepelek a plakáton? Mondta, hogy ott vagyok, de értsem meg, hogy olyan névvel mint Kupsa, nem lehet táncdalt énekelni. Miért? Olyannal lehet, hogy Psota? –kérdeztem vissza viccesen. Két évvel később megbeszéltem az édesapámmal, és hivatalosan is megváltoztattam a nevem.

Koós kétségtelenül a hatvanas évek legnagyobb és legsármosabb sztárja volt. A nők világszerte bomlottak érte, a Szovjetunióban abban az időben olyan kaliberű sztárnak számított, mint Elvis Presley. Egy rövid házasság után 1971-ben kötötte össze az életét Dékány Saroltával, akitől két gyermeke született, Koós Réka színésznő és Gergő.

/Fotó:  MTI Fotó: Földi Imre

– Egyszer egy társaságban valaki azt mondta, hogy a szakmában én vagyok a legnagyobb mázlista, mert az én feleségem lett Saci. Való igaz, hogy miatta nyugodtam le, miután megismertem őt és lettem kész a családalapításra. Fantasztikusan tartja kézben az életünket, és csodálatos anya. Sokszor olyan, mintha az „én eszem” is lenne, például azt se tudom, hogyan kell bekapcsolni a számítógépet, pedig a fiam azzal foglakozik. Egyszer valaki megkérdezte tőlem az e-mail-címemet, mire megadtam neki a lakásunkét – mesélte, majd azt is elárulta, mi a jó kapcsolatuk titka:

– Amikor összeházasodtunk és kijöttünk a házasságkötő teremből, azt mondtam Sacinak: Bármit kérhetsz tőlem, kivéve azt, hogy ne menjek ki egy Fradi-meccsre. Soha nem is mondta, ezért is működünk mi olyan jól – mesélte.

Nem foglalkoztatja a halál

A sztár a közelmúltban vesztette el egyik legjobb barátját, Aradszky Lászlót, akitől könnyek között búcsúzott el pár héttel ezelőtt a Szent István-bazilikában. Koós azonban nem foglalkozik az elmúlás gondolatával, mivel úgy érzi, ez még nem időszerű.

Aradszky László volt az egyik legjobb barátja

– Azt szoktam mondani, hogy ha a humor meghalt, akkor öt perc múlva én is. Rengeteg olyan barátom volt, aki 92-93 évet élt, hozzájuk képest még fiatal vagyok, ezért nem is érzem aktuálisnak ezen gondolkodni. Friss vagyok és munkára kész, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy jövőre kevesebbet vállalok, mert évek óta nem tudok elég időt tölteni a balatoni vitorlásomon. Régen mindig ősszel és télen voltak a bulik, az utóbbi években már minden nyáron van. Az év elején súlyos balesetet szenvedtem a lakásom előtt. Klapka Gyuri barátom temetéséről mentünk haza, amikor a bejárati ajtónk előtti lépcsőről lecsúsztam és eltörtem a vállamat. Voltak ennél súlyosabb sérüléseim is, de ennyi idősen már érzem, hogy ezek lassabban gyógyulnak.

Koós János és lánya, Réka 
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek