EUR: 350,61 Ft
CHF: 331,48 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Zalaegerszeg

Kowalsky: Mi „csak” az életről beszélünk!

Katonai járművekkel, fegyverekkel tarkított vadonatúj klippremierrel és egy különleges „Esszencia miniturnéval”  melegít Kowa, a Kowalsky meg a Vega frontembere a 2018-as februári 15 éves jubileumi bulira, amelyet a Papp László Sportarénában tartanak.

Novemberben hét vidéki és egy fővárosi helyszínen szólal meg Kowalsky, és nem „csak” dalol, hanem másfél évtized gondolatait fogalmazza meg ezekben a nem szokványos akusztikus, beszélgetős előadásokban, ahol a közönség választ kaphat arra, mi inspirálta a dalszövegeket. A különleges közvetlen, letisztult hangvételű találkozás Zalaegerszeget is érintette november 14-én.


– Kowa, miben más az Esszencia  turné, mint amit megszokhattunk tőletek?

– Más a hangszerelés, sőt olyanokkal játszottunk a színpadon, akikkel majd az Arénában is együtt fogunk. Szimplán beszélgettünk, a témákat értelmeztük, kibontottuk a közönséggel. Mondjuk úgy, hogy amolyan eszmecsereszerűen zajlottak az események. Addig is a csapat másik része, akik nem tartanak velünk ezekre a miniállomásokra, már a próbateremben gyűrik a legújabb dalokat. Sokszor úgy éreztem, hogy jó lenne nemcsak a felszínt kapargatni, hanem a dolgok mélyére ásni, kifejteni, mit is jelent a dalokban a béke, a szeretet, az erőszakmentesség, pláne annak fényében, hogy a zenekar teljes állománya katonai szerződést írt alá a legújabb klip megjelenésével kapcsolatban.


Kowa nem csak dalolni érkezett, beszélgetett is a közönséggel Fotó: Kowalsky meg a Vega.hu

– Milyen apropóból?

– A zenekar Tizenötmillióból egy című dalához készült a videó, a mély üzenet vizuális megfogalmazásához pedig a honvédelmi minisztertől és a Magyar Honvédségtől kaptunk segítséget. A professzionális szaktudást és a honvédség különleges alakulatát, valamint a hadijármű-park eszközeit láthatják majd ebben a nem mindennapi, látványos klipben. A zenekar tagjai csak a werkfilmben szerepelnek, viszont ahhoz, hogy valóban át tudjuk érezni, amit megmutatunk benne, egy rövidített alapkiképzésen is  részt vettünk Táborfalván. Tényleg katonák lettünk, méghozzá tartalékos állományban.

– Ha jól értem, a béke, a szeretet, az erőszakmentesség paradoxonja miatt készült a klip?

– Mondhatjuk úgy is, hogy érezhető valamiféle ellentmondás, de a mi olvasatunkban ilyenről szó sincs.  Nagyon komoly barátságok szövődtek a katonákkal, akiktől teljes körű kiképzést kaptunk. Harci helikopteres kimentésben is részt vettünk, szőlőfürtben is vittek minket, ahol körülbelül öt kilométeren át lógtunk  a semmiben lebegve, de két-három tandemugrásunk is volt ejtőernyővel. Hihetetlen élmény volt átélni. Nagyon komolyan vettük az egészet, nem bohóckodtuk el, minden perce emlékezetes maradt. Nekem például nincs jogsim, itt vezettem először több kilométeren keresztül egy igazi Hammert, amely egy súlyos, batár nagy páncélozott jármű. Ráadásul tériszonyom van, vagy volt, nem is tudom, hogy fogalmazzak már, ehhez képest 3500 méterről ugrottam többször is. Gyakorlatilag szembenéztem minden olyan dologgal, ami eddig nem volt jelen az életemben vagy félelmeim voltak tőle. Tény, hogy önmagunkról és a saját határainkról is rengeteget tanultunk belőle.

– Négygyerekes apaként hogyan reagált a feleséged?

– Látta rajtam, hogy lelkesen mesélek, ezért ő is lelkes tudott lenni, nem mondta, hogy hülye vagy, négy gyereked van, miért kell ilyeneket csinálni?! Sőt azt is elfogadta, hogy a tartalékos állományba való belépés, gyakorlatilag békeidőben – márpedig isten adja nekünk, hogy csak ilyen időszakról beszélhessünk – különböző katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtást jelenthet. Nyilván ez már ránk is vonatkozik, de előtárgyalásokat folytattunk, hogy turnéidőszakban nem minket fognak először behívni, ne kerüljön erre sor, de ha mégis, akkor vállaljuk a feladatot. Minden egyes estét és reggelt úgy indítok, hogy szólok ahhoz, aki létrehozta és fenntartja az atmoszférát, azaz a Teremtőhöz. Nem vagyok hívő, semmilyen vallási vonalon, nem tartozom felekezethez, csak napi kapcsolatban vagyok Istennel. Hiszem, hogy az „Ember az Isten legszebb terve, test, lélek meg elme.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.