EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Közel 200 millióért kelhet el Abraham Lincoln levele

A 700 ezer dollár (185 millió forint) leütési árat is elérheti Abraham Lincoln rabszolgaságról írt levele a Christie’s aukciósház decemberi licitjén New Yorkban.

A néhai amerikai elnök levele lesz az egyik fénypontja az Egyesült Államok történelméhez, földrajzához és kulturális örökségéhez fűződő könyveket, kéziratokat és más tárgyakat felvonultató aukciónak.


Az A. Lincoln aláírással ellátott levélben a volt elnök a rabszolgaság ügyét boncolgatja. A dokumentum leütési árát 500 ezer és 700 ezer dollár közé becsülik.

A tételek között szerepel egy fakalapács is, rajta az A. L. monogrammal, amelyet fiatalkorában használt Lincoln Indianában. A szerszám a becslések szerint 300 ezer és 500 ezer dollár közötti áron fog új gazdára találni.

A december 5-i árverés másik fénypontja Albert Einstein távcsöve lesz, amely várhatóan 200-300 ezer dollárért talál új gazdára. Einstein ezzel a távcsővel látható berlini dolgozószobájában egy nagyjából 1927-es fotón. A relativitáselmélet atyja később magával vitte a teleszkópot Amerikába, majd egy barátjának adta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.