EUR: 350,52 Ft
CHF: 330,56 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Közel 200 millióért kelhet el Abraham Lincoln levele

A 700 ezer dollár (185 millió forint) leütési árat is elérheti Abraham Lincoln rabszolgaságról írt levele a Christie’s aukciósház decemberi licitjén New Yorkban.

A néhai amerikai elnök levele lesz az egyik fénypontja az Egyesült Államok történelméhez, földrajzához és kulturális örökségéhez fűződő könyveket, kéziratokat és más tárgyakat felvonultató aukciónak.


Az A. Lincoln aláírással ellátott levélben a volt elnök a rabszolgaság ügyét boncolgatja. A dokumentum leütési árát 500 ezer és 700 ezer dollár közé becsülik.

A tételek között szerepel egy fakalapács is, rajta az A. L. monogrammal, amelyet fiatalkorában használt Lincoln Indianában. A szerszám a becslések szerint 300 ezer és 500 ezer dollár közötti áron fog új gazdára találni.

A december 5-i árverés másik fénypontja Albert Einstein távcsöve lesz, amely várhatóan 200-300 ezer dollárért talál új gazdára. Einstein ezzel a távcsővel látható berlini dolgozószobájában egy nagyjából 1927-es fotón. A relativitáselmélet atyja később magával vitte a teleszkópot Amerikába, majd egy barátjának adta.

Kapcsolódó Cikkek