2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Hódmezővásárhely

Közel egy évig kutattak a pártkatonák után

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a közelmúltban mutatták be a „Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen” című kötetet. A közel egyéves kutatás eredményeit összefoglaló könyv a Kádár-korszak párthadseregéről és politikai rendszeréről szól.

Az Emlékpont munkatársai nagyszabású projektbe kezdtek idén januárban. A kutatás a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János munkásőregység felkutatására irányult. Az eredményekből márciusban kiállítás is nyílt az intézményben, a projekt összefoglalásaként pedig egy könyvet is kiadtak, „Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen” címmel.


1957 és 1989 között négy parancsnok mellett mintegy 1000-1200 fő szolgált a helyi munkásőrségben

A kötet mintegy 400 oldalon keresztül mutatja be és tárja fel a munkásőrség három évtizedét, a kádári megtorlás országának párthadseregét és politikai rendszerét.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze, a kötet egyik szerzője

 

– Egész évben azzal foglalkoztunk, hogy a Csongrád Megyei Levéltár Szegedi Levéltárában feldolgozzunk több mint 150 doboznyi anyagot és ebből megszülethessen az a könyv, amit a nagyközönség elé tártunk. Ez a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János munkásőregység munkásságát dolgozza fel az 1957 és 1989 közötti időszakban – mondta el Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze.

Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze, a kötet egyik szerzője

 

A könyv az Emlékpont tudományos munkatársainak alkotása. Szerzőpárosa Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, szerkesztője Miklós Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.