EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Hódmezővásárhely

Közel egy évig kutattak a pártkatonák után

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a közelmúltban mutatták be a „Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen” című kötetet. A közel egyéves kutatás eredményeit összefoglaló könyv a Kádár-korszak párthadseregéről és politikai rendszeréről szól.

Az Emlékpont munkatársai nagyszabású projektbe kezdtek idén januárban. A kutatás a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János munkásőregység felkutatására irányult. Az eredményekből márciusban kiállítás is nyílt az intézményben, a projekt összefoglalásaként pedig egy könyvet is kiadtak, „Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen” címmel.


1957 és 1989 között négy parancsnok mellett mintegy 1000-1200 fő szolgált a helyi munkásőrségben

A kötet mintegy 400 oldalon keresztül mutatja be és tárja fel a munkásőrség három évtizedét, a kádári megtorlás országának párthadseregét és politikai rendszerét.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze, a kötet egyik szerzője

 

– Egész évben azzal foglalkoztunk, hogy a Csongrád Megyei Levéltár Szegedi Levéltárában feldolgozzunk több mint 150 doboznyi anyagot és ebből megszülethessen az a könyv, amit a nagyközönség elé tártunk. Ez a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János munkásőregység munkásságát dolgozza fel az 1957 és 1989 közötti időszakban – mondta el Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze.

Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze, a kötet egyik szerzője

 

A könyv az Emlékpont tudományos munkatársainak alkotása. Szerzőpárosa Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, szerkesztője Miklós Péter.

Kapcsolódó Cikkek