EUR: 322,54 Ft
CHF: 281,98 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Külföld

Különleges izotópokkal támogatják a rákkutatást svájci atomfizikusok

A jövőben különleges izotópokat bocsát a rákkutatók rendelkezésére az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

Segítségükkel egy napon akár a rák diagnózisa és gyógyítása is megtörténhet egyszerre. Az új CERN-Medicis berendezést a héten mutatták be Genfben, hamarosan elsőként fog radioizotópokat előállítani a rákkutatás számára.


Egy elem atomjai között különböző tömegszámú atomfajták lehetnek, ezek az elem izotópjai. Izotópokat már széles körben használnak diagnosztikus célokra és vetnek be sugárterápiában.

“A jelenleg használt izotópok közül azonban sok nem tökéletes” – áll a CERN közleményében. A Medicis-projekt keretében olyan izotópokat állítanak elő, amelyek a leginkább megfelelnek a kutatók igényeinek.

Az izotópok különleges tulajdonságait a fizikusok a radioaktivitás alapkutatásakor fedezték fel – mondta Thierry Stora, a projekt vezetője.

A rákkutatók ezeket a tulajdonságokat most sejteken és szöveteken tesztelhetik. Az az elképzelésük, hogy az izotópok a diagnózis felállításában is alkalmazhatók, de ezzel egyidejűleg akár el is pusztíthatják a rákos sejteket.

Az izotópok egy részecskegyorsítóban keletkeznek, amelyet a CERN Svájc és Franciaország határterületén üzemeltet. Stora kiemelte: “ezek az izotópok sehol másutt nem léteznek”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Tök jó

    A nap képe: Tök jó

    Egy 415 és egy 505 kilogrammos, hatalmas takarmánytököt vizsgál kikerekedett szemekkel egy fiatal fiú a moldovai főváros, Chisinau alapításának 582.

  • IPad helyett egy agyagdarabot vett

    IPad helyett egy agyagdarabot vett

    Nem kötött túl jó üzletet egy Kanadában élő férfi, aki 216 ezer forintnak megfelelő összeget költött egy iPad-re, ám csúnyán átverték.