EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Kutyát tart? Életbevágó lehet a chipfrissítés

Hatalmas problémát jelent hazánkban, hogy az elkóborolt, illetve adott esetben megunt, kidobott, ám chippel ellátott kutyák adatai nem naprakészek. Sajnos emiatt egyes állatok csak jelentős késéssel adhatóak örökbe.

A Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Facebook oldalán osztott meg egy képet arról a rendkívül cuki kutyusról, melynek először nem találták a gazdáját, majd hosszas kutatómunka után sikerült csak beazonosítani.


– Kiderült, hogy a kutyát elajándékozták és az új tulajdonos nem íratta át a chipet – mondta a Lokálnak Kruzslicz Anna. A Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat Egyesület elnöke szerint sajnos sokan felelőtlenül járnak el ebben a dologban, így előfordul, hogy az adott címen nem található senki, vagy a telefonszám változása miatt nem elérhető a tulajdonos.

Arra a kérdésünkre, hogy a macskák chipezése mennyire elterjedt Magyarországon, Kruzslicz Anna annyit mondott: ez még sajnos nem túl gyakori.


– Mi csak benti tartásra adunk macskákat örökbe, így nálunk ez nem merül fel problémaként – mondta az elnök, aki azt is hozzátette: a képen látható francia bulldog egyelőre nem fogadható még örökbe. Ennek oka, hogy egyrészt még nem lett ivartalanítva, másrészt szociális problémái is vannak az állatnak más kutyákkal, így akinek megtetszett a rendkívül tetszetős küllemű kutyus, annak még néhány hónapot kell várnia a jelentkezésig.

Mint a Lokál munkatársainak már többen jelezték, sajnos az is problémát okoz egy-egy talált kutya esetében, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a gazda adataihoz csak az állatorvos jogosult hozzáférni, ha csak valaki nem jelezte előre, hogy adatai nyíltan kezelhetők. Így ha be is visszük a kutyát egy rendelőbe, a doktor nem adhatja ki a gazda telefonszámát és címét. Sokaknak azonban már az is problémát jelent, hogy a kapualjban vagy az utcán található ebet elvigye egy állatorvoshoz.  Ezek pedig rendkívüli mértékben megnehezítik, hogy a kutya visszakerülhessen eredeti gazdijához.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek