2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb XVIII.kerület

Lampionok ragyogták be az estéket

Szent Márton-napi felvonulást tartottak Pestszentimrén és Pestszentlőrincen is a múlt héten. Szerdán a Címer utcától a Sportkastélyig, csütörtökön a Kossuth tértől a Piac térig vonult a lampionos menet, hogy Szent Mártonra, a szegények megsegítőjére, hazánk védőszentjére emlékezzenek.

Kicsik és nagyok vonultak Szent Márton tiszteletére (Fotó: Máté Krisztián)

A Szent Márton-napi felvonulás is német eredetű, de Magyarországon, sőt a kerületben is régi hagyomány. A résztvevők ilyenkor saját készítésű lámpásokkal indulnak a csodálatos hangulatú fényünnepre, amelynek a végén máglyát is gyújtanak. Érdekesség, hogy Szent Márton szülőföldjének, Magyarországnak is védőszentje. A hagyomány szerint a pannonhalmi várhegy mellett született 316-ban vagy 317-ben (később bebizonyosodott, hogy a mai Szombathely területén látta meg a napvilágot).


Egy like a felvonulásnak (Fotó: Máté Krisztián)

Felkészültek a hidegre (Fotó: Máté Krisztián)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.