2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb XV.kerület

László Tamás: A felújítás 16-18 ezer ember életére lehet hatással

Újpalotán három ütemben valósult meg a Zsókavár utcai szociális városrehabilitáció, amelynek első ütemét ugyan a korábbi szocialista vezetés kezdeményezte, de 2010-ig semmit sem tudtak belőle valóra váltani. A második és harmadik ütemet a Fidesz–KDNP-frakció készítette elő, nyerte el és valósította meg, benne olyan nagyszabású beruházásokkal, mint a Zsókavár utcai orvosi rendelő vagy a Spirálház felújítása.

A Zsókavár utcában van már olyan ház, ami a programnak köszönhetően megújult (fotó: rup15.hu)

A mostani pályázat benyújtását is a Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezte, a tartalom összeállításában a RUP-15 Kft., valamint a Palota Holding mellett László Tamás országgyűlési képviselőnek, Pintér Gábor alpolgármesternek és Csonka László képviselőnek volt a legnagyobb szerepe. László Tamás az elmúlt két évben folyamatosan a terv megvalósulásáért küzdött, Budapest számos polgármesterét megkereste egyeztetés céljából, és rendszeresen tárgyalt a kormány több tagjával a XV. kerület pályázatáról.
– A baloldal Hajdu Lászlóval az élen semmit sem tett ennek a pályázatnak az összeállításáért, a nyertességéért, most mégis a saját eredményeként tünteti fel a 1,5 milliárdos támogatást – mondta el lapunknak László Tamás országgyűlési képviselő. A kerületi korábbi polgármestere hozzátette, a pályázat a 70-es vasútvonal–Illyés Gyula utca–Karácsony Benő park–Rákos út–Wysocki utca által határolt hatalmas területre vonatkozik. A KSH adatbázisára támaszkodva a terület 56 háztömbjéből 19 úgynevezett veszélyeztetett, 10 pedig krízistömb, vagyis a terület megérett a megújításra. A felújítási program hatása közvetve 16-18 ezer ember életében jelentkezhet, ez a XV. kerület mintegy 20 százaléka. Erre a területre évtizedeken át összesen nem jutott ekkora forrás!


A pályázatban szerepel 14 épület, benne 77 lakás felújítása. Mint azt László Tamás elmondta, ezek közül nyolc épület 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, hatban is jelentős az önkormányzati részarány. Közösségi célra három felújítását tervezik. Emellett szerepel a programban útfelújítás és járdaépítés, fasortelepítés, valamint az Istvántelek vasútállomás mellett, a Wysocki utca torkolatában 45 parkoló építése. Tovább fejlődhet a Karácsony Benő park, és újabb 12 térfigyelő kamerát helyezhetnek ki.
– A lakóépület- és közterület-megújítás mellett az eddigi legnagyobb összeget tudjuk az itt élők oktatására, álláskeresésének segítésére, a kisebbségek integrációjára, közösségfejlesztésre, szociális, egészségügyi és sportprogramokra, valamint a közbiztonság javítására fordítani. A pályázati forrást javasoljuk további közel 500 millió forint önkormányzati forrással kiegészíteni, így a terület valóban teljeskörűen meg tudna újulni. A Fidesz–KDNP-frakció előterjesztést készített ennek érdekében, így azért küzdünk, hogy ez megvalósuljon. Rendkívüli lehetőség Rákospalota déli részének megújítása, ami más kerületi fejlesztéseknek is mintául szolgálhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.