EUR: 321,27 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Lázár: Az áldozatok védelme a legfontosabb a zaklatási ügyekben

A zaklatási ügyeket illetően a kormányzatban és a kormánypártokban az emberi méltóságot tartják a legfontosabbnak, ami ez esetben az áldozatok védelmét jelenti – mondta a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: a magánviszonyokban ugyan a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de fontos állást foglalni.


Közölte: a leghatározottabban elutasítják az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját.

Kérdésre elmondta: az áldozatok az elmúlt években nem tettek bejelentést “érthető okoknál fogva”, ez a személyes döntésük, és a magánszféra olyan része, amelyet illetően a kormánynak beavatkozási lehetősége nincs. Mindazonáltal a jog megfelelő védelmet biztosít, ha az áldozat él ezzel, mert ahol eljárás indul, ott van valamiféle eredmény – vélekedett. Hozzátette: ha az áldozatok oldaláról felmerül az igény jogszabály-módosításra, akkor azt mérlegelik, azonban minden eset más.


A miniszter a tájékoztatón gratulált a Fidesszel szövetséges Magosznak az agrárkamarai választáson elért győzelméhez és kiemelte, hogy a korábbi 10 ezerrel szemben 47 ezer 500-an voksoltak. Értékelése szerint a kis- és közepes birtokosok képviselete győzött a nagybirtokosokéval szemben. Lázár János működőképes modellnek nevezte, hogy egy szakmai csoport kidolgozza saját programját és a kormány emögé áll.

Azt is megerősítette, hogy a miniszterelnök utasította a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét a téli hajléktalanellátás megszervezésére. Célként jelölte meg, hogy annyi szálláshely legyen, ahány hajléktalan, senki nem maradhat ellátatlanul. Kitért arra is, hogy november 15-én életbe lép a kilakoltatási moratórium és elindul a szociális tűzifaprogram is, utóbbiban 4 milliárd forintot biztosítanak 2255 önkormányzatnak.

Lázár János arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság kedvezően módosította a Magyarország 2017-es és 2018-as gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseket. Ezt óriási eredményként értékelte, jelezve: a szeptemberi adatok is azt mutatják, hogy a magyar gazdaság jól fejlődik.

Egy kérdésre azt is elmondta, hogy jövőre minden beruházás elkészül a budai Várban, ami jelenleg folyamatban van. A Várkert Bazár műszaki problémáit érintő sajtóhírekre pedig úgy reagált: kérte, hogy ha érvényesíthető a garancia, akkor éljenek vele, ha nem, akkor pedig javítsák ki a hibákat.

A minisztert megkérdezték a közlekedési múzeum fejlesztéséről is, amire válaszul közölte: a Városligetben nem szabad gigantikus épületet építeni, ezért döntöttek arról, hogy két helyszínen helyezik el a tárgyakat, eszközöket. A nagy méretűekre az Eiffel épületegyüttes ajánlották fel, végső döntés a helyszínről még nem született.

A 3-as metró nyolc állomásának akadálymentesítését firtató kérdésre azt felelte: a kormány 2010 óta minden fővárosi fejlesztést támogatott, ehhez a beruházáshoz is maximálisan hozzájárult – 137 milliárd forintot biztosított -, ugyanakkor az akadálymentesítés az önkormányzatok kötelessége. Az állam odaadta azt a pénzt, amit odaadhatott, ehhez hozzájárultak azok is, akik nem Budapesten élnek – mondta, hozzátéve: a fővárosnak van saját költségvetése, bevétele, semmi nem tiltja, hogy a saját pénzéből ezt megcsinálja. Nagy költségvetéssel dolgozó önkormányzatokról van szó, több 100 milliárd forint önkormányzati megtakarítás áll bankszámlákon, nemcsak a kormánytól kell kérni, akiknek van, azok maguk is hozzátehetnek – fogalmazott.

Egy másik felvetésre a HÉV állami üzemeltetésbe vételével és a Budapest és Ferihegy közötti közlekedési fejlesztésekkel indokolta, hogy Homolya Róbertet közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztossá nevezték ki. Mint mondta, az államtitkár eddig is ezért a területért volt felelős, azonban eddigi feladatkörébe a főváros nem tartozott bele, ezzel bővítették ki azt.

A tárcavezetőt faggatták a Tiborcz Istvánnal való találkozójáról is. Azt felelte: ezt nem tartja összeférhetetlennek, ő az az ember a kormányzatban, akinek az a dolga, hogy “mindenkivel beszéljen”. Kifejtette: még polgármesterként ismerte meg a vállalkozót, amikor még nem volt házas és semmi köze nem volt a leendő családjához. A beszélgetést azzal magyarázta, hogy a parlamentben egy jobbikos képviselő róla érdeklődött, erről beszéltek.

Megjegyezte azt is, hogy a parlamentben ritkán fordul elő, hogy a több százezer magyar vállalkozóból egy nevére rákérdeznek. “Ha Tiborcz István ugyanennyi pénzt keresne, ugyanilyen házat vásárolna, ugyanennyi lenne a jövedelme, ugyanennyire sikeres lenne a vállalkozása, de nem Orbán Viktor veje lenne, föl nem állna egyetlen egy parlamenti képviselő sem és meg sem kérdeznék” – mondta, méltánytalannak nevezve, hogy családtagokat kevernek a politikába. Azt is hozzátette: megtehették volna, hogy nem egy nyilvános helyen találkoznak, de semmi szégyellni- vagy titkolnivalójuk nincs.

Lázár János egy múlt heti futballmérkőzésen történt késeléssel kapcsolatban feltett kérdésre közölte: ez alapvetően rendőrségi ügy, a kormány elvárja a rendőrségtől, hogy a legszigorúbban lépjen fel az elkövetőekkel szemben, mert “megengedhetetlen, ami történt”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.