2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Nagykanizsa

LED-es világítás fényeskedik nekik…

Éves termelését jelentősen meghaladó mennyiségre kapott megrendelést a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára: az itt készülő LED-lámpákkal szerelik fel a brit Sainsbury’s áruházlánc több száz üzletét a következő három évben.

A GE fényforrásüzletágának kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy 2020-ig 250 ezer LED-lámpát szerelnek fel a brit áruházlánc 450 üzletében. LED-lámpákból évente eddig több mint 150 ezer készült Nagykanizsán, ahol tehát fejlesztésre volt szükség. Kalocsai Kinga azt mondta, a technológiaváltással 58 százalékos energiamegtakarítást ér el a brit cég.


A mintegy kétezer dolgozót foglalkoztató gyáregységben – ahol évek óta fejlesztés és tervezés is folyik – a közelmúltban kezdték el a teljes LED-panelek gyártását. A Távol-Keletről így már csak a világító chipeket szerzik be, a lámpatestekhez szükséges panelek tervezését és gyártását – egy újonnan felállított, zárt gyártósoron – teljes egészében a dél-zalai városban végzik.

A kültéri LED-lámpákat bemutató terem (Fotó: MTI/Varga György)

Kalocsai Kinga arról is beszélt, hogy a beltéri világításra és az okostechnológiákkal való együttműködésre szánt LED-lámpák mellett egyre nagyobb a jelentőségük a kültéri rendszereknek, ezért nemrégiben egy olyan bemutatótermet alakítottak ki Nagykanizsán, ahol az okostechnológiával összekapcsolt köztéri lámpák működését tudják bemutatni partnereiknek. A 600 négyzetméteres terem egy alagúttal, benzinkúttal ellátott autópálya-lehajtót és egy városi útrészletet imitál, a teljes áramszükségletet egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja.


Az intelligens vezérlésű lámpákat olyan speciális szenzorokkal is el tudják látni, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet, a páratartalom, a füst vagy a forgalom mérését, így akár forgalomirányító lámpákkal, tűzjelző berendezésekkel és egyéb eszközökkel is társítható a működésük. A közelmúltban a GE nagykanizsai üzemében gyártott LED-lámpák váltották fel egyebek mellett Balatonfüred és Balatonakarattya korábbi közvilágítási rendszerét.

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Zala megyéből egyetlenként a GE nagykanizsai gyára csatlakozott a november 17-én tartandó Modern Gyárak Éjszakájához. Az előre regisztráló látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani a jövő munkahelyébe, illetve láthatják azt is, hogy miként készülnek a világon ma legmodernebbnek számító világítótestek.

– Az évtizedek óta a régió kiemelt munkaadójaként és partnereként működő nagykanizsai GE-fényforrásgyár örömmel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Modern Gyárak Éjszakáján, hogy bemutassa, egy fél évszázados múlttal rendelkező üzem miként alkalmazza sikerrel a legmodernebb digitális megoldásokat – hangsúlyozta Herman Miklós, a GE-fényforrásüzletág nyugat-magyarországi gyárcsoportjának igazgatója.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.