2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Nagykanizsa

LED-es világítás fényeskedik nekik…

Éves termelését jelentősen meghaladó mennyiségre kapott megrendelést a General Electric (GE) nagykanizsai fényforrásgyára: az itt készülő LED-lámpákkal szerelik fel a brit Sainsbury’s áruházlánc több száz üzletét a következő három évben.

A GE fényforrásüzletágának kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy 2020-ig 250 ezer LED-lámpát szerelnek fel a brit áruházlánc 450 üzletében. LED-lámpákból évente eddig több mint 150 ezer készült Nagykanizsán, ahol tehát fejlesztésre volt szükség. Kalocsai Kinga azt mondta, a technológiaváltással 58 százalékos energiamegtakarítást ér el a brit cég.


A mintegy kétezer dolgozót foglalkoztató gyáregységben – ahol évek óta fejlesztés és tervezés is folyik – a közelmúltban kezdték el a teljes LED-panelek gyártását. A Távol-Keletről így már csak a világító chipeket szerzik be, a lámpatestekhez szükséges panelek tervezését és gyártását – egy újonnan felállított, zárt gyártósoron – teljes egészében a dél-zalai városban végzik.

A kültéri LED-lámpákat bemutató terem (Fotó: MTI/Varga György)

Kalocsai Kinga arról is beszélt, hogy a beltéri világításra és az okostechnológiákkal való együttműködésre szánt LED-lámpák mellett egyre nagyobb a jelentőségük a kültéri rendszereknek, ezért nemrégiben egy olyan bemutatótermet alakítottak ki Nagykanizsán, ahol az okostechnológiával összekapcsolt köztéri lámpák működését tudják bemutatni partnereiknek. A 600 négyzetméteres terem egy alagúttal, benzinkúttal ellátott autópálya-lehajtót és egy városi útrészletet imitál, a teljes áramszükségletet egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja.


Az intelligens vezérlésű lámpákat olyan speciális szenzorokkal is el tudják látni, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet, a páratartalom, a füst vagy a forgalom mérését, így akár forgalomirányító lámpákkal, tűzjelző berendezésekkel és egyéb eszközökkel is társítható a működésük. A közelmúltban a GE nagykanizsai üzemében gyártott LED-lámpák váltották fel egyebek mellett Balatonfüred és Balatonakarattya korábbi közvilágítási rendszerét.

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy Zala megyéből egyetlenként a GE nagykanizsai gyára csatlakozott a november 17-én tartandó Modern Gyárak Éjszakájához. Az előre regisztráló látogatóknak lehetőségük nyílik bepillantani a jövő munkahelyébe, illetve láthatják azt is, hogy miként készülnek a világon ma legmodernebbnek számító világítótestek.

– Az évtizedek óta a régió kiemelt munkaadójaként és partnereként működő nagykanizsai GE-fényforrásgyár örömmel nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Modern Gyárak Éjszakáján, hogy bemutassa, egy fél évszázados múlttal rendelkező üzem miként alkalmazza sikerrel a legmodernebb digitális megoldásokat – hangsúlyozta Herman Miklós, a GE-fényforrásüzletág nyugat-magyarországi gyárcsoportjának igazgatója.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.