EUR: 349,41 Ft
CHF: 329,27 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Ledarálná az ellenzéket Gyurcsány

A bolondját járatják egymással az ellenzéki pártok. Miközben a választóik végre összefogást szeretnének látni, Gyurcsány nemrég egy interjúban már önálló DK-kormányról vizionált.

Éppen egy hónapja, hogy október 2-án Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje lemondott. Azóta sem új kormányfőjelölttel, sem egy ellenzéki megállapodás tető alá hozásával nem tudtak előrukkolni a szocialisták.


A napokban például Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője volt az ATV vendége, ahol kijelentette: ha Balázs Péter tudna közös miniszterelnök-jelölt lenni, ő támogatná, egyébként pedig más név nincs is az MSZP tarsolyában. A műsor következő vendége ezután maga Balázs Péter korábbi külügyminiszter volt. Kijelentette, hogy őt senki nem kereste az MSZP-ből, de különben sem lenne kizárólag a szocialisták jelöltje, csak egy ellenzéki összefogásé. Vagyis a baloldal ugyanott tart, mint a levitézlett Botka idején. Pontosabban egyvalami változott. Gyurcsánynak még nagyobb lett a mellénye és önálló DK-kormányról vizionál.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

– Lehet, hogy most kisebb a támogatottságunk, egy év múlva pedig önálló DK-kormány fog alakulni – mondta a budapestbeacon.com-nak Gyurcsány. Tegyük hozzá, az őszödi beszédével politikai harakirit elkövető volt kormányfőt máig nem veszik komolyan, miközben a DK támogatottsága a közvélemény-kutatási adatok szerint is erősödést mutat. Vagyis jelenleg egy politikai bohóc az ellenzék legoszloposabb tagja, ami mindent elmond a helyzetükről.


A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy az MSZP támogatottságának zsugorodása miatt a DK több helyet kér az egyéni választókerületekben, mint amennyiről korábban előzetesen megállapodtak, így a két párt vezetése között most nagyon feszült a viszony, különösen Budapesten. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke később ezt cáfolta. Eközben az ellenzék összefogás helyett inkább forgácsolódik, hiszen a Momentum például bejelentette, hogy mind a 106 választókerületben indítanak egyéni jelöltet, és az LMP is többször hangsúlyozta, hogy nem közösködnek senkivel.

A Lokálnak nyilatkozó politológus szerint Gyurcsány Ferenc célja, hogy ledarálja az összes többi baloldali pártot.

– Gyurcsánynak van egy minimál és egy maximál programja – vélekedik Kiszelly Zoltán. – Mivel a DK jelenleg feljövőben van, és nagyjából 7 százalékos támogatottsággal bír, a fix frakció kialakítása minden bizonnyal biztosítva van. Gyurcsány legfőbb célja azonban, hogy a Jobbikon kívül lehetőleg az első vagy esetleg a második legerősebb párt legyen a Demokratikus Koalíció.

A politológus szerint jól látszik, hogy az ellenzéki pártok között tovább folytatódik a verseny, ám ez egymás rovására történik. Jelenleg csupán két párt, a DK és az LMP van feljövőben az ellenzéki oldalon.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek