EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,28 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Székesfehérvár

Legyen méltó a Nemzeti Emlékhely

A Magyar Művészeti Akadémia „Székesfehérvár Történeti Központja 2017″ címmel pályázatot hirdetett fiatal építészeknek. A jelenlegi városvezetés fő célja, hogy hogy megtörténjen a főtéren a Koronázó Bazilika szellemi megidézése – derül ki a kiírásból.

Karakteres építészeti eszközökkel megfogalmazott, az egyedülálló építészettörténeti és régészeti emlékeket méltó módon bemutató hely megalkotása Székesfehérvár történelmi központjában a cél, ahol a látogatók a megtervezésre kerülő térben megismerkedhetnek az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségével. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata, valamint a részletes szakmai program helyszínének virtuális otthont nyújtó Székesfehérvár MJV Önkormányzata nem kapcsolja a jelen felhívást bármely kivitelezés vagy közvetlen megvalósítás céljához – jelentette be az MMA.


Fehérváron élénk a fiatalok történelmi emlékezete – a környezetet is ehhez igazítanák. A képen az 56-os ünnepség egyik szereplője Fotó: József Lipót

2016-ban állami és városi elhatározás született az Árpád-házi uralkodók közelgő évfordulóinak méltó megünneplésére. Létrejött a „Székesfehérvár – Az ország bölcsője” munkacsoport, mely komplex régészeti, építészettörténeti, urbanisztikai szempontokat vizsgált. A tervezett beavatkozások eddigi vizsgálata kiterjedt a műemléki bemutatás átfogó, a romok védelmét és jelentőségükhöz méltó megjelenését egyaránt biztosító megújítás lehetőségeire, annak érdekében, hogy a látogató maradandó benyomást nyerjen a nagyszabású
szakrális épületegyüttesről, biztosítva a további régészeti kutatások lehetőségét. Az eddigi előkészítő munka alapján több megvalósíthatósági lehetőség merült fel.
A főtér fő elemeiben 1938-ban nyerte el végső arculatát. A kora román, a gótika maradványai, a barokk, a neoromán historizmus és a foghíjbeépítéseknél a modern építészet egyaránt megtalálható, de a magyar történelem és államiság szempontjából legfontosabb építészeti elem csupán alapfalaiban fennmaradva és bemutatva, űrként, hiányként jelenik meg a városszövetben.
A kiíró összesen 7 millió 320 ezer forintot biztosít a pályázatok alkotóinak díjazására. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amelyre minimum 300 ezer, maximum 1 millió 500 ezer forint díjazás állapítható meg. A pályázatok beadásának határideje: 2017. november 28.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.