2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Székesfehérvár

Legyen méltó a Nemzeti Emlékhely

A Magyar Művészeti Akadémia „Székesfehérvár Történeti Központja 2017″ címmel pályázatot hirdetett fiatal építészeknek. A jelenlegi városvezetés fő célja, hogy hogy megtörténjen a főtéren a Koronázó Bazilika szellemi megidézése – derül ki a kiírásból.

Karakteres építészeti eszközökkel megfogalmazott, az egyedülálló építészettörténeti és régészeti emlékeket méltó módon bemutató hely megalkotása Székesfehérvár történelmi központjában a cél, ahol a látogatók a megtervezésre kerülő térben megismerkedhetnek az Árpád-ház szellemi és tárgyi örökségével. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata, valamint a részletes szakmai program helyszínének virtuális otthont nyújtó Székesfehérvár MJV Önkormányzata nem kapcsolja a jelen felhívást bármely kivitelezés vagy közvetlen megvalósítás céljához – jelentette be az MMA.


Fehérváron élénk a fiatalok történelmi emlékezete – a környezetet is ehhez igazítanák. A képen az 56-os ünnepség egyik szereplője Fotó: József Lipót

2016-ban állami és városi elhatározás született az Árpád-házi uralkodók közelgő évfordulóinak méltó megünneplésére. Létrejött a „Székesfehérvár – Az ország bölcsője” munkacsoport, mely komplex régészeti, építészettörténeti, urbanisztikai szempontokat vizsgált. A tervezett beavatkozások eddigi vizsgálata kiterjedt a műemléki bemutatás átfogó, a romok védelmét és jelentőségükhöz méltó megjelenését egyaránt biztosító megújítás lehetőségeire, annak érdekében, hogy a látogató maradandó benyomást nyerjen a nagyszabású
szakrális épületegyüttesről, biztosítva a további régészeti kutatások lehetőségét. Az eddigi előkészítő munka alapján több megvalósíthatósági lehetőség merült fel.
A főtér fő elemeiben 1938-ban nyerte el végső arculatát. A kora román, a gótika maradványai, a barokk, a neoromán historizmus és a foghíjbeépítéseknél a modern építészet egyaránt megtalálható, de a magyar történelem és államiság szempontjából legfontosabb építészeti elem csupán alapfalaiban fennmaradva és bemutatva, űrként, hiányként jelenik meg a városszövetben.
A kiíró összesen 7 millió 320 ezer forintot biztosít a pályázatok alkotóinak díjazására. Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amelyre minimum 300 ezer, maximum 1 millió 500 ezer forint díjazás állapítható meg. A pályázatok beadásának határideje: 2017. november 28.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.