EUR: 349,99 Ft
CHF: 327,89 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Sport

Lemondott a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség felfüggesztett elnöke

Lemondott elnöki posztjáról Vu Csing Kuo, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetője, akit botrányai miatt októberben függesztettek fel elnöki tisztségéből.

Az AIBA hétfőn közölte, hogy a tajvani sportvezető úgy döntött, lemond. A közleményben jelezték: a szövetség és Vu megegyeztek abban, hogy a közöttük fennálló valamennyi jogi vitát és peres eljárást lezárják.


A 71 éves Vu – aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőségének – 2006 óta irányította az AIBA-t, munkáját azonban hosszú ideje támadták, s az elmúlt időszakban komoly ellenzék alakult ki vele szemben a szövetségen belül. Pozíciója júliusban gyengült meg végképp, amikor a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményezett leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet az elnök ellenében.

A vádak szerint Vu csődközeli helyzetbe hozta a szervezetet, ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket, miközben félrevezette a médiát és a nemzeti szövetségeket az AIBA pénzügyeiről, illetve korábban megakadályozta, hogy bizalmatlansági szavazás legyen ellene. A jelenlegi, ideiglenes vezetés adatai szerint a szervezet adóssága több mint 15 millió dollár (4 milliárd forint).

Az AIBA-t jelenleg az európai tagszövetségét vezető olasz alelnök, Franco Falcinelli irányítja ideiglenesen. Új elnököt vélhetően január 27-i rendkívüli közgyűlésén választ majd a szövetség.

Kapcsolódó Cikkek