2020. május 25., hétfő
Orbán

Külföld

Lengyelországgal szemben is politikai nyomásgyakorlást folytat Brüsszel

Lengyelországgal szemben is politikai nyomásgyakorlásra törekszik Brüsszel a hetes cikk szerinti eljárás előkészítésének kezdeményezésével – mondta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Törcsi Péter elmondta, az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárást akkor alkalmazzák, ha egy ország rendszerszinten fenyegeti az uniós alapelveket, a jogállamiságot és a demokráciát.


Ez azonban nehezen megfogható dolog, mert a különböző országokban eltérő történelmi fejlődésű demokráciákról lehet beszélni, mindenhol egy kicsit másképp valósulnak meg a demokratikus értékek – magyarázta a szakértő. Véleménye szerint ahol bizonyos időközönként általános, titkos, szabad választásokat tartanak, ott demokráciáról lehet beszélni.

Brüsszel problémája, hogy Lengyelországban és Magyarországon is olyan kormányok kerültek hatalomra, amelyek nem várnak Brüsszel engedélyére, hanem proaktív politikát folytatnak, valamint, hogy határozottan elutasítják az EU bevándorláspolitikáját – jelentette ki Törcsi Péter.


Az Európai Parlament (EP) szerdán döntött úgy, hogy a hetes cikk szerinti eljárás előkészítését kéri Lengyelországgal szemben, mert az elmúlt évek fejleményei Lengyelországban az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozzák magukban.

A lengyel kormány politikai nyomásgyakorlásnak tekinti az EP határozatát, amely – véleménye szerint – egyoldalú és mellőzi az alapos elemzéseket.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek