EUR: 331,25 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb

Licitáljon vonatmerényletre!

Arany János levél, körmöci aranyak, hárommilliós bélyeg tévnyomat, Ferenc József lovas ezüstszobor, ritka Gorka kerámia, sosem látott filmplakátok, Jókai Mór dedikációja – ezek a Darabanth Aukciósház őszi nemzetközi árverésének sztárjai. Az egyik legkülönösebb tétel és ritkaság Matuska Szilveszter biatorbágyi vonatmerényletének a helyszínen készült, eredeti ritka fotója.

A biatorbágyi merénylet 1931. szeptemberében történt, amikor Matuska Szilveszter felrobbantotta a viaduktot. A merénylet 22 halálos áldozatot követelt, 17-en súlyosan megsérültek ezt követően pedig statáriumot vezettek be Magyarországon. A robbanás miatt a megszakadt vágányrészen nagy sebességgel áthaladó gyorsvonat mozdonya és az utána besorozott poggyászkocsi, négy személy- és egy hálókocsi kisiklott és a mélybe zuhant. A szétszakadt vonat többi kocsija sértetlenül a vágányon maradt. A halottak között volt a vonat tíz emberből álló személyzetének négy tagja is: a mozdony vezetője, fűtője, a vonat főkalauza és kalauza.


A fotót 20 ezer forintért indították, november 25-ig lehet licitálni

A roncsok alatt a mozdonyvezető holttestét úgy találták meg, hogy keze a fék fogantyúját szorította. Bebizonyosodott, hogy a kisiklást észlelve azonnal lefékezte a vonatot, s ennek köszönhető, hogy a szerelvény hátsó kocsijai a vágányon maradtak. Matuska Szilveszter, a merénylő az utolsó pillanatig nem tudhatta, gyorsvonatot vagy egy tehervonatot fog-e felrobbantani. A vasúti menetrend szerint a bécsi gyors előtt 15 perccel egy tehervonatnak kellett volna áthaladnia. A merénylet éjszakáján azonban a tehervonat késett, s előre engedték a gyorsvonatot. A rendőrség a helyszínen egy levelet talált, amely így kezdődött: „Munkások, nincsen jogotok, hát majd mi kieszközöljük a kapitalistákkal szemben…”

A fotót 20 ezer forintért indították, november 25-ig lehet licitálni, tudtuk meg Csonka Krisztiántól a Darabanth Aukciósház vezetőjétől. Beszámolt lapunknak arról is, hogy a mostani licitbejelentkezések egyik sztárja Hamvas Béla ritka dedikált kötete valamint a 108 tételből álló aranypénz gyűjtemény – közte Mátyás, László, Mária Terézia és Napóleon aranyai -, amelyek után óriási az érdeklődés.


Kapcsolódó Cikkek