EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Életmód

Magyar fejlesztésnek köszönhetően épülhetnek az első okos társasházak

Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztésével a világon elsőként jöhetnek létre okos otthonokkal kommunikáló okos társasházak vagy akár okos lakóparkok, az ingatlanberuházók pedig az eddigieknél jóval olcsóbban kínálhatnak okos megoldásokkal társasházi lakásokat – közölte a fejlesztést létrehozó Chameleon Smart Home az MTI-vel.

A Chameleon tulajdonosa, Szarvas Péter szerint a fejlesztés forradalmasíthatja az okos otthonok (smart home) nemzetközi piacát azzal, hogy kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez, elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat, és nemcsak az egyes lakásokat, de az egész társasházat egy rendszerként kezeli, gyakorlatilag előkészíti a lakásokat bármilyen okosotthon-megoldás bevezetésére. Az okos otthonok piaca évről évre gyorsan fejlődik, a lakásban vagy házban működő valamennyi rendszert összehangoló, központilag és távolról is irányítható technikai és innovatív megoldások egyre népszerűbbek.


Szarvas Péter a közleményben ismertette, hogy a Chameleon Smart Home tömeggyártása elindult, megkezdődött a technológiát is alkalmazó első magyar okos társasház építése, megérkeztek az első megrendelések Európából és az Egyesült Államokból is. Texasban például 42 ezer lakást „okosítanának” a Chameleonnal, egy német befektető pedig kizárólagos forgalmazási szerződést kötne a céggel a rendszer értékesítésére az osztrák, német és svájci piacokon. A világon egyedülálló fejlesztés iránt magyar telekommunikációs és áramszolgáltató cégek is érdeklődnek, a szolgáltatást hamarosan havidíjas előfizetéssel is meg lehet rendelni.

A cég egy-két éven belül több millió eurós bevételt vár az évente több mint 50 százalékkal bővülő piacon – áll a közleményben. Az értékesítést még idén elkezdik Németországban, Ausztriában és Svájcban, 2019-ben pedig a tervek szerint az Egyesült Államokban is piacra lépnek. A Chameleon Smart Home jövőre Magyarországon 1 millió euró, Németországban 2 millió euró árbevételre számít, a terjeszkedéshez több mint 300 millió forint pótlólagos tőke bevonását tervezi, emellett franchise-hálózat kiépítésén is dolgozik – áll a közleményben.


Kapcsolódó Cikkek