2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Ózd

Magyar hős kapott emléktáblát Susán

Már száz lakója sincs az Ózd peremkerületeként  jegyzett egykori Susa községnek, amelynek bírója történelmi tettet hajtott végre 1922-ben. A gyalázatos trianoni határok meghúzásába Léhy Gábor nem tudott belenyugodni és szervezőmunkát végzett a faluban. Mivel a nagy többség igaz hazafinak bizonyult és Magyarországot választotta Csehszlovákiával szemben, így maradhattak szülőhazájukban. A történelmi esemény emlékére Riz Gábor országgyűlési képviselő emléktáblát készíttetett és helyezett el a bíró házának falán.

Susa 1920-ban közel 350 fős kis falu volt, Trianonban pedig Uraj és Susa közé rajzolták meg a magyar határt az osztozkodó nagyhatalmak. Léhy Gábor, aki jó kapcsolatokat ápolt a csehszlovák hatóságokkal, mégis elérte a lehetetlent. Az elszakított Felvidék idegen elöljárói abban bíztak, hogy a falu lakói már csak a magyar határon kívül rekedt rokonok miatt is Csehszlovákiát fogadják el új hazájuknak. Aztán minden másképpen alakult, mert Léhy Gábor a Magyarországon maradás mellett agitált. Akarata végül érvényesült, így maradhatott Susa magyarországi település. Mindez 1922. október 20-án történt, ami után ha kismértékben is, de ismét módosult országhatárunk.


Fotó: Lokál
A hálás utókor emlékezete – dr. Léhi Mária, Riz Gábor, Léhi Zoltán

A kilencvenöt évvel ezelőtti eseményre emlékezett Riz Gábor országgyűlési képviselő, aki emléktáblát készíttetett, amelyen megköszöni Léhy Gábor bírónak a hűségét, a magyarságért végzett történelmi munkáját. Ezáltal Susa neve bekerült Sopron, Balassagyarmat és tucatnyi más, a hűséget jól példázó településnév mellé, amelyek lakói egykor visszaszavazták magukat a megcsonkított Magyarországra.

Fotó: Lokál
A bíró két unokája (balra) meghatódottan leplezte le az emléktáblát

Az 1920-as évek közepén a borsodi főispán emlékbotot adott a bírónak, ez a bíróbot később a Magyar Nemzeti Múzeumba került.


– Az emléktábla avatásával hazafias helytállásáért, kitartó munkájáért, a haza és ezen belül Susa szeretetéért adóztam tisztelettel Léhy Gábor bíró előtt. Nagy megtiszteltetés volt találkozni unokáival – Léhi Zoltánnal és dr. Léhi Máriával –, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki azért, hogy a nagyapjuk által épített ház falára elhelyezhettük az emlékezés és a hála emléktábláját – nyilatkozta az érzelmektől sem mentes eseményt követően Riz Gábor országgyűlési képviselő.

Fotó: Lokál
Képalá: A hálás utókortól

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.