2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Veszprém

Magyar sikerek Abu-Dzabiban

Az Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságon Papp Dóra Viktória a szépségápolás területén, míg Piltman Gábor ácsként ért el szép eredményt. A fiataloknak Porga Gyula polgármester személyesen is gratulált.

A szakmák versenyeként is ismert World Skills világ- és Európa-bajnokságot kétévente rendezik meg, utóbbit mindig a páros években, és ehhez igazodik a világbajnokság. Ezen a megmérettetésen vett részt a két megyei fiatal is.


A polgármester is fogadta a világverseny veszprémi résztvevőit (fotó: Szalai Csaba)

A verseny célja a legkiválóbb szakmabeliek felkutatása. A világbajnokságra 22 éves koráig bárki jelentkezhet, aki szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezik, míg az Európa-bajnokság esetében 24 év a korhatár, illetve fontos feltétel, hogy minden versenyző mögött álljon egy szakmai támogató – mondta el Piltman Miklós, az ácsszakma támogatója.

Az október 15–18. között Abu-Dzabiban megrendezett vb-n végül 59 szakmában mintegy 1300 versenyző képviseltette magát – Magyarországról 19 szakmából összesen 20-an vettek részt (az egyik versenyszám páros volt). Ennyi résztvevő között kimagasló eredményt elérni nem kis teljesítmény, Dóra és Gábor pedig csak egy hajszálnyival maradt le a kiválósági éremről, de már így is elmondhatják magukról, hogy a magyarok között a legjobbak: a világbajnokságot megelőzően egy előválogatón vettek részt, majd hat hónapon keresztül – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával – mesteremberek mellett készültek a döntőre.


Papp Dóra Viktória a sajtónak is mesélt élményeiről (fotó: Szalai Csaba)

Dóra Keszthelyen érettségizett, de már a szakközépiskolában betekintést kapott a fodrász- és kozmetikusszakmákba, majd ezt követően, három év alatt, idén májusra meg is szerezte a kozmetikusi képzettséget. Ennek ellenére nem kis kihívás volt számára a verseny: külföldön a szépségápolás sokkal több mindent takar, mint idehaza, ahol a manikűr-pedikűr sem tartozik már bele, a verseny alatt viszont utóbbiakat is el kellett végeznie, emellett arc-, ránc- és testkezelés, szőrtelenítés, szempillaépítés és egy arab éjszakára utaló fantáziasmink elkészítése is várt rá.

Piltman Gábor azt mondja: elérte a céljait (fotó: Szalai Csaba)

A Táncsics iskolában végzett és jelenleg technikusi tanulmányait folytató Gábornak egy asztallal, székkel, virágtartóval ellátott kerti kiülőt kellett elkészítenie. Elsőre könnyűnek tűnt a feladat, de a nehézségek időközben jöttek elő, a bírák pedig elég szigorúak, tizedmilliméterekben mérik a pontosságot. Szerette volna, ha sikerül megszereznie a kiválósági érmet, de a kitűzött céljait így is elérte: világot láthatott, a versenyeredményt a szakmabeliek is értékelik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.