2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

Magyarország támogatja Libanont a migrációs válság rendezésében

Magyarország több millió euróval támogatja a migrációs válság által sújtott Libanont, és minden politikai támogatást megad annak érdekben, hogy az országban tartózkodó szír menekültek mihamarabb hazatérhessenek – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken, kétnapos libanoni útja végeztével telefonon az MTI-nek.

Trócsányi László látogatást tett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által vezetett, Tripoli városa melletti menekülttáborban és tájékozódott a menekültekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról és humanitárius ellátásokról.


A miniszter libanoni útjának tapasztalatairól szólva elmondta: az országban a 4 millió libanoni állampolgár mellett legalább egymillió regisztrált és további csaknem félmillió nem regisztrált szíriai állampolgár, valamint mintegy félmillió palesztin tartózkodik. Ez a helyzet súlyosan megterheli az országot, társadalmi feszültségekhez vezet, és egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a szíriaiak hazatérését szorgalmazzák, figyelemmel arra, hogy a jelenlegi helyzet akár még évekig is fennmaradhat. Ugyanakkor a libanoni társadalom a tűrőképessége határán van.

A magyar igazságügyi miniszter hangsúlyozta: Magyarország és Libanon szoros kétoldalú baráti kapcsolatokat ápol, Magyarország fontosnak tartja Libanon stabilitását és felelősséget érez különösen a libanoni keresztény közösség iránt.


Magyarország a szolidaritás jegyében 3,5 millió euró, több mint egymilliárd forint értékben nyújt segítséget a migrációs válság okozta terhek enyhítésében. További 1,5 millió euró értékben támogatja továbbá a keresztény templomok restaurálását Libanonban. A miniszter beszámolt arról is, hogy a magyar kormány mintegy 250, Libanonban tartózkodó szíriai fiatalnak és 50 libanoni egyetemistának nyújt ösztöndíjat, hogy tanulmányaikat Magyarországon végezhessék.

Trócsányi László libanoni látogatása során előadásokat tartott a Saint Joseph Egyetemen és a libanoni legfelsőbb bíróságon a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás közti kapcsolatról, hangsúlyozva, hogy a konfliktusok helyett alkotmányos dialógusra van szükség a két hatalmi ág között. Ezt követően találkozott Szelím Dzsríszáti libanoni igazságügyi miniszterrel, akivel igazságügyi együttműködési megállapodást írtak alá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A gyermekek között jobban terjed az influenza

    A gyermekek között jobban terjed az influenza

    A gyermekek között jobban terjed az influenza, mert egész nap zárt közösségben vannak és a higiéniás szabályokat sem tartják be annyira, mint a felnőttek – mondta Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán.