EUR: 345,70 Ft
CHF: 320,26 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Extra

Márton-napi libalakoma csalogat

Hagyományos Márton-napi libalakomával és kiváló újborokkal igyekszik felpörgetni az őszi turisztikai szezont a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek kampányához több mint száz étterem csatlakozott országszerte. Többek között olyan ételekkel várják az utazókat, mint a libapecsenye, a ludaskása vagy a világhírű libamáj.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) már október közepe óta ösztönzi a hazai és külhoni utazókat, akik nem lusták útra kelni egy-egy különleges étel élvezetéért.


– Egyes felmérések szerint Európában hétmillióra tehető a gasztroturisták száma, akik kifejezetten a kulináris élvezetek alapján választják ki úti céljukat – magyarázta a Márton-napi libalakoma kampányáról tartott sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán (balra) és Guller Zoltán (jobbra) zenittel koccintott a libamáj felett Fotó: Cser Dániel

– Már az akció kezdete előtt 60–65 százalékos foglaltságot mutattak a vidéki szállodák, de a kampány sikerét mutatja, hogy ez az arány a hónap végére elérte a 80–85 százalékot – részletezte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, aki arra kérte a vendéglátókat, hogy egy-egy apró gesztussal, egy pohár borral, valami ínyenc aprósággal maguk is kényeztessék vendégeiket, hogy a bel- és külföldi utazók egyaránt érezzék: a magyarok vendégszeretete különleges. A kampány egyik záróeseménye, hogy Buda várában a hétvégén hatalmas rendezvényen libaételekkel és kiváló magyar újborokkal várják az érdeklődőket.


A libamáj terrine-t tökéletesen kiegészíti a meggychutney Fotó: Cser Dániel

– Az is nagyon fontos, hogy a Márton-napi libalakomák hazai alapanyagokból és elsősorban szezonális termékekből készüljenek – hangsúlyozta Szulló Szabina konyhafőnök, aki a párjával, Széll Tamással együtt összeállított receptekkel példázta, hogyan kell a ludaskásába zellert, ízes erdei gombákat vegyíteni, vagy hogyan teszi teljessé a libamáj-terrine lágy ízét egy fűszeres meggychutney.

Újbor kell mellé!

Sokan lesajnálják az újborokat – vélhetően alaptalanul

– Azért az újbornak a világon több helyütt is van becsülete, gondoljunk csak a francia beaujolais nouveau-ra – hangsúlyozta Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus, aki elmagyarázta: az számít újbornak, amelynél nem kerül sor hordós érlelésre, vagyis teljes kiforrása után azonnal palackba kerül. – Ezért persze az itthoni fajtáknál sem szabad testes borokra számítani, sokkal inkább érvényesül a gyümölcsös, virágos, parfümös jelleg. Erre leginkább olyan fajták alkalmasak, mint a fehéreknél az irsai olivér, a zenit, a cserszegi fűszeres vagy a muskotály, míg a vörösöknél a kékfrankos, a kadarka vagy a portugieser.

– Ha a franciáknak ott a beaujolais, akkor nekünk meg itt a bogyólé – sommázta a borász tájékoztatását Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató.

Fotó: Profimedia, Panthermedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténba került az Avatar 2. stábja

  Karanténba került az Avatar 2. stábja

  Kalandos úton érkezett meg Új-Zélandra az Avatar 2 című film amerikai stábja, amelynek egy jogi kiskaput kihasználva sikerült bejutnia a koronavírus-járvány miatt szigorú beutazási szabályokat alkalmazó szigetországba.

 • Nemzetközi porondra lépnek

  Nemzetközi porondra lépnek

  Angol nyelven is meghallgathatjuk mostantól az Európa 2020 című slágert. Nagy Szilárd és Ragány Misa szerzőtársaikkal az idén tavasszal Európában, így hazánkban is kialakult helyzetre szerettek volna reflektálni a nagysikerű Varga Miklós-Varga Mihály dal feldolgozásával.

 • Újranyitottak az ovik – Megmérik a kicsik hőmérsékletét

  Újranyitottak az ovik – Megmérik a kicsik hőmérsékletét

  Több, mint két hónap kihagyás után tegnap Budapesten is újra megnyitottak a bölcsődék és az óvodák. Az intézményekben számos óvintézkedéssel védik a dolgozókat és a gyerekeket, rendszeresen fertőtlenítik a játékokat és a kilincseket, de az előtérben testhőmérsékletet is mérnek.