EUR: 319,38 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Extra

Márton-napi libalakoma csalogat

Hagyományos Márton-napi libalakomával és kiváló újborokkal igyekszik felpörgetni az őszi turisztikai szezont a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek kampányához több mint száz étterem csatlakozott országszerte. Többek között olyan ételekkel várják az utazókat, mint a libapecsenye, a ludaskása vagy a világhírű libamáj.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) már október közepe óta ösztönzi a hazai és külhoni utazókat, akik nem lusták útra kelni egy-egy különleges étel élvezetéért.


– Egyes felmérések szerint Európában hétmillióra tehető a gasztroturisták száma, akik kifejezetten a kulináris élvezetek alapján választják ki úti céljukat – magyarázta a Márton-napi libalakoma kampányáról tartott sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán (balra) és Guller Zoltán (jobbra) zenittel koccintott a libamáj felett Fotó: Cser Dániel

– Már az akció kezdete előtt 60–65 százalékos foglaltságot mutattak a vidéki szállodák, de a kampány sikerét mutatja, hogy ez az arány a hónap végére elérte a 80–85 százalékot – részletezte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, aki arra kérte a vendéglátókat, hogy egy-egy apró gesztussal, egy pohár borral, valami ínyenc aprósággal maguk is kényeztessék vendégeiket, hogy a bel- és külföldi utazók egyaránt érezzék: a magyarok vendégszeretete különleges. A kampány egyik záróeseménye, hogy Buda várában a hétvégén hatalmas rendezvényen libaételekkel és kiváló magyar újborokkal várják az érdeklődőket.


A libamáj terrine-t tökéletesen kiegészíti a meggychutney Fotó: Cser Dániel

– Az is nagyon fontos, hogy a Márton-napi libalakomák hazai alapanyagokból és elsősorban szezonális termékekből készüljenek – hangsúlyozta Szulló Szabina konyhafőnök, aki a párjával, Széll Tamással együtt összeállított receptekkel példázta, hogyan kell a ludaskásába zellert, ízes erdei gombákat vegyíteni, vagy hogyan teszi teljessé a libamáj-terrine lágy ízét egy fűszeres meggychutney.

Újbor kell mellé!

Sokan lesajnálják az újborokat – vélhetően alaptalanul

– Azért az újbornak a világon több helyütt is van becsülete, gondoljunk csak a francia beaujolais nouveau-ra – hangsúlyozta Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus, aki elmagyarázta: az számít újbornak, amelynél nem kerül sor hordós érlelésre, vagyis teljes kiforrása után azonnal palackba kerül. – Ezért persze az itthoni fajtáknál sem szabad testes borokra számítani, sokkal inkább érvényesül a gyümölcsös, virágos, parfümös jelleg. Erre leginkább olyan fajták alkalmasak, mint a fehéreknél az irsai olivér, a zenit, a cserszegi fűszeres vagy a muskotály, míg a vörösöknél a kékfrankos, a kadarka vagy a portugieser.

– Ha a franciáknak ott a beaujolais, akkor nekünk meg itt a bogyólé – sommázta a borász tájékoztatását Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató.

Fotó: Profimedia, Panthermedia

Kapcsolódó Cikkek