EUR: 332,35 Ft
CHF: 303,19 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb

Másfél méter a bringások védelmében

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik a Tour de France kampányához, amelynek célja, hogy minden közlekedő fordítson nagyobb figyelmet a kerékpárosok védelmére. Novemberben különleges kampányt hirdetett meg a Tour de France versenyigazgatója, Christian Prudhomme, aki a kerékpárosok biztonságának védelmére hívta fel a közlekedők figyelmét.

A direktor elmondta: alapos okuk van a cselekvésre, hiszen a francia utakon csak 2016-ban 162 kerékpáros halt meg és több mint 4000 szenvedett sérüléseket. A kampány célja, hogy együttműködésre és a szabályok betartására hívja a járművezetőket – elsősorban a védtelen közlekedők, a kerékpárosok védelmében. Több európai országban a KRESZ-szabályok között is szerepel, hogy a gépjárművezetők előzéskor lakott területen kívül másfél, városban pedig egyméteres oldaltávolságot tartsanak a kerékpárosok mellett.


Ennek a szabálynak a „megerősítésére” indult ez a figyelemfelhívó kampány, amelyhez a legnagyobb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie is csatlakozik. A másfél méteres kampányhoz csatlakozik többek között a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosság, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége. Révész Máriusz kormánybiztos arról számolt be, hogy széles szakmai összefogás eredményeként hamarosan a KRESZ módosítására kerülhet sor. A tervek szerint előzéskor a hazai szabályok is kötelezően előírják majd lakott területen belül az egy-, azon kívül pedig a másfél méteres oldaltávolságot. Mindemellett a közlekedési kultúra javítása érdekében közlekedésre nevelő munkafüzet készül a negyedik-ötödik osztályosok részére. A kiadványt a jövő évtől minden gyermek megkapja.

Merre járt már a magyar Tour?


A verseny kilenc évtizedes történetében összesen 223 szakaszra került sor. A leghosszabb Tour az 1962-es volt a maga 1393 kilométerével, míg a legtöbb szakaszt (10) 1994-ben írták ki. A legtöbbször, 76 alkalommal Budapest volt rajt vagy cél helyszíne, a fővárost Miskolc (30), Debrecen (24) és Szombathely (23) követi. A Magyar Kör négy alkalommal lépett át a jelenlegi határainkon: 1942-ben és 1943-ban a visszacsatolt erdélyi területeken járt, 2007-ben és 2008-ban pedig Szlovákiában vendégeskedett a Tour de Hongrie. A 2017-es Tour de Hongrie útvonalában szerepelt Szombathely, Keszthely, Zalaegerszeg, Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény és Budapest. A jövő évi Tour de Hongrie útvonalát várhatóan 2018 februárjában mutatják be a nagyközönségnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.